Pregovori o EPCG: Vlada pokušava da smanji izlaznu opciju

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o EPCG: Vlada pokušava da smanji izlaznu opciju

PODGORICA - Vlada u pregovorima sa italijanskom kompanijom A2A pokušava da smanji vrijednost izlazne odnosno put opcije iz Elektroprivrede (EPCG) sa ranije dogovorenih 250 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

- Tokom pregovora otvoreno je pitanje umanjenja vrijednosti izlazne opcije u korist države i učinjen određeni napredak, ali konačan dogovor nije postignut, već su se strane saglasile da će pitanje dodatno razmotriti u periodu obuhvaćenom aneksom Akcionarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ugovora, kazali su Vijestima iz Ministasrtva.

Iz Ministarstva su naveli da Vlada nije tajno usvojila Predlog aneksa Akcionarskog ugovora sa A2A, već je u četvrtak, kao interni dokument, razmatrana informacija o rezultatima pregovora države i italijanske kompanije u okviru koje je dostavljen i Predlog aneksa.

- Kao što smo više puta najavljivali, odmah nakon usvajanja na Vladi, sa osnovnog dijela ovog dokumenta biće skinuta oznaka interno i on će biti dostupan javnosti i upućen Skupštini na usvajanje, saopštili su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da tek kada ga usvoji parlament, može se govoriti o Akcionarskom ugovoru.

- Dakle, u pitanju je svega par dana od razmatranja na Vladi do skidanja oznake interno i upućivanja Skupštini na odlučivanje, rekli su iz Ministarstva.

Na pitanje šta sadrži Predlog aneksa ugovora, iz Ministarstva su odgovorili da on predstavlja saglasnost obje strane, Vlade i A2A, da se produži saradnja do 30. juna ove godine, na osnovu principa definisanih osnovnim akcionarskim ugovorom. Iz Ministarstva su podsjetili da je Akcionarski ugovor, koji je usvojen u Skupštini i potpisan u avgustu prošle godine, predvidio izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, državnu kontrolu nad radom menadžmenta, odricanje A2A od arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.