Predsednik Vučić i Kolinda Grabar Kitarović danas na Hrvatsko-srpskom poslovnom forumu

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2018, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Vučić i Kolinda Grabar Kitarović danas na Hrvatsko-srpskom poslovnom forumu

Na forumu će učestvovati više od 30 srpskih i hrvatskih kompanija

Privredna komora Srbije i Hrvatska gospodarska komora, u okviru zvanične posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića, organizovaće danas u Zagrebu poslovni forum privrednika dveju zemalja, na kojem će učestvovati više od 30 velikih srpskih i hrvatskih kompanija.

Pročitajte i:

Iz Srbije će na poslovnom Forumu u Zagrebu učestvovati vlasnici i menadžeri 17 uspešnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao i veliki broj hrvatskih kompanija, saopštila je Privredna komora Srbije.

Učesnicima foruma, kako je najavljeno, obratiće se predsednici dve zemlje, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović.  Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u prošloj godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu, navela je PKS.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu, a uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra.

Suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra, navodi PKS uoči današsnjeg poslovnog foruma privrednika dve zemlje.

Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a iz Hrvatske smo najviše uvozili nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Prema analizama PKS mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, ocenjuju u PKS, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge, više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šah-mat: "Vučić porazio Kolindu do kolena"

Izvor: Mondo, 13.Feb.2018

I drugi dan prve zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, ona je u centru pažnje hrvatskih medija, koji različito ocenjuju susret zvaničnika dveju zemalja...Ocene se kreću od toga da je prvi rezultat ostvaren na simboličnom nivou, do toga da je Vučić donetom dokumentacijom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.