Prava potrošača kod prodajnih podsticaja (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 14:10

Prava potrošača kod prodajnih podsticaja (AUDIO)

Prodajni podsticaji su zajednički naziv, kojim zakonodavac obuhvata rasprodaje, sezonska sniženja ili akcije.

Sagovornik Biznis kompasa RNS je rukovodilac pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Mladen Alvirović.

"Novim zakonom o trgovini koji je stupio na snagu prošle godine, jasno su razgraničeni pojmovi akcija, sniženja i rasprodaja. Potrošači misle da su to iste stvari koje se zovu objedinjenim nazivom "prodajni podsticaji" ali nisu" rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je naš sagovornik.

Rasprodaja se organizuje kada trgovac prestaje sa poslovanjem i kada se zatvara prodajni objekat.

Sezonsko sniženje se organizuje dva puta godišnje i može trajati najduže do 60 dana, zimsko, koje se organizuje najčešće oko praznika, i letnje koje počinje 15. juna i mora se okončati do 15 avgusta.

Akcije se uglavnom odnose na prehrambene artikle i mogu trajati najduže do 30 dana za jedan proizvod. Za sada, prodavac nije u obavezi da iskaže i staru cenu ako akcija traje tri dana.

Roba sa greškom mora biti posebno izdvojena i naznačena. Takva roba ne podleže jedino po naznačenoj grešci reklamaciji dok po svim drugim karakteristikama, da.

Znaći, kupac ima pravo na reklamaciju i robe sa akcija, rasprodaja i sniženja kao i sa ostalom robom osim u slučaju određene greške koja je posebno naglašena na proizvodu.

Rok za reklamaciju je dve godine. U prvih 6 meseci potrošač, ima pravo na popravku, povraćaj ili zamenu robe a nakon toga, a do dve godine na popravku ili zamenu. Jedina razlika je kod polovne robe kod koje je rok reklamacije može trajati godinu dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.