Poziv dijaspori da investiranjem pomogne oporavak Srbije

Izvor: Blic, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv dijaspori da investiranjem pomogne oporavak Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je najbolja politika za dijasporu snažna Srbija, Srbija koja se razvija, i pozvao dijasporu da dođe i investira u svoju maticu i tako pomogne njen oporavak.

Na "Vodovdanskiom danima dijaspore u Srbiji", koji se danas završavaju u Centru "Sava", Đelić je rekao da, prema nekim procenama, oko dve trećine investitora koji su došli u Srbiju imaju nekog u menadžmentu poreklom iz naše zemlje. On je podsetio na primer američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Majkrosofta", koji je u Beogradu otvorio jedan od četiri svoja naučna centra u svetu, zahvaljući i našim ljudima u toj kompaniji.

Đelić je istakao da namera Vlade "nije da insistira na, navodno, velikom novcu koji poseduje srpska dijaspora", ocenivši da je mnogo važnije da naši ljudi u rasejanju dođu u Srbiju i pomognu njen razvoj svojim znanjem i iskustvom. Govoreći o problemima sa kojima se suočava naša dijaspora, Đelić je najavio da Vlada ubrzano priprema Nacrt zakona o denacionalizaciji, koji bi trebalo da u naturi ili novčano obezbedi vraćanje oduzete imovine u vrednosti većoj od četiri milijarde evra.

"Iluzorno je da to našsa zemlja može da vrati, tako da će tamo gde je to moguće imovina biti vraćena u naturi, a tamo gde nije da se vlasnik obešteti davanjem državnih obveznica", objasnio je Đelić i napomenuo da će pitanje zloupotrebe fondova za dijasporu, koje je učinio bivši režim, biti uskoro rešeno.

Đelić je, takođe, najavio da će izmenama određenih zakonskih rešenja donacije naše dijaspore biti oslobođenje plaćanja poreza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.