Povučen potez koji može potpuno da uništi kriptobiznis

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 20:12

Povučen potez koji može potpuno da uništi kriptobiznis

Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD (SEC) podnela je ukupno 13 tužbi protiv najveće svetske kripto berze Bajnens i njenog vlasnika Čangpeng Žaoa.

Predsedavajući SEC-a Geri Gensler je saopštio da su Žao i entiteti vezani za Bajnens "učestvovali u velikoj mreži obmane" i "namerno izbegavali zakon", prenosi CNBC.

SEC tvrdi da je Bajnens radio na tome da privuče američke investitore na neregulisanu međunarodnu berzu, da je Žao mešao fondove investitora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa vlastitim i prekršio američke zakone o hartijama od vrednosti, Navodno, milioni dolara su navodno poslati na račune evropske kompanije koju kontroliše vlasnik berze Bajnens.

Čangpeng Žao je na Tviteru reagovao objavljivanjem cifre "4", poznatom i pod simbolom "FUD", što u kripto zajednici oznaka za osobe ili pojave koje šire strah, nesigurnost i sumnju u bitkoin.

Na kripto berzama je zabeležen pad vrednosti bitkoina za skoro pet odsto, kao i povlačenje velike količine itirijuma.

Mnoge kompanije u kripto berzi su izrazile podršku Bajnensu, pošto smatraju da je ovo napad na celu kripto zajednicu, prenosi KoinMarketKep.

Šef kripto platforme Kardano Čarls Hoskinson je ovu situaciju opisao kao "bitku između demokratije i autoritarnosti".

Na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens je bitkoin danas u 15:00 sati imao vrednost od 24.990,63 evra.

Na kripto berzama je juče u večernjim satima zabeležen pad vrednosti bitkoina za skoro pet odsto, kao i povlačenje velike količine itirijuma, ali sada se situacija stabilizovala. V

rednost bitkoina je u poslednja 24 sata pala za oko 2,03 odsto. Ukupan obim trgovine bitkoinima u poslednja 24 sata je bio 11,63 milijardi evra.

Vrednost kripto valute itirijum je pala za 2,21 odsto, na 1.745,35 evra, dok je bajnens koin (BNB) pao za 2,34 odsto, na 281,10 evra.

Pored bitkoina (BTC), najviše se danas trguje itirijumom (ETH), bajnens koinom (BNB) i riplom (RCP). Najveći rast danas trenutno beleže kripto valute sin, ksno i mtl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Binance pod velikim udarom regulatora

Izvor: Capital.ba, 07.Jun.2023, 08:05

NJUJORK – Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je Binance Holdings Ltd. i njenog izvršnog direktora Čangpeng Žaoa za pogrešno rukovanje sredstvima klijenata, obmanjivanje investitora i regulatora i kršenje pravila o hartijama od vrijednosti. FOTO: Binance U žalbi na 136...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.