Povećan izvoz Srbije u Nemačku za 22 odsto u 2010.

Izvor: Blic, 18.Mar.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan izvoz Srbije u Nemačku za 22 odsto u 2010.

Srpski izvoz u Nemačku povećan je u 2010. za 22 odsto, spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Nemačkom u prošloj godini bila je ponovo u porastu i premašila sumu od dve milijarde evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Srbija je u 2010. izvezla robe i usluga u vrednosti od 760,2 miliona evra, što je za oko 21,9 odsto više nego prethodne godine, a uvezla iz Nemačke robe za 1.3 milijardi evra, odnosno za 5,3 odsto manje nego 2009. godinu.

Deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na strani Srbije iznosi 574 miliona evra, saopštilo je predstavništvo PKS u Frankfurtu.

Udeo izvoza u Nemačku u odnosu na ukupan izvoz iz Srbije iznosi 10,3 odsto, a uvoz iz Nemačke čini 10,6 odsto ukupnog srpskog uvoza.

Nemačka je treći partner Srbije po visini izvoza srpskih proizvoda, posle Italije (843,9 miliiona evra) i Bosne i Hercegovine (822,1 miliona evra).

Po vrednosti uvezene robe Nemačka je na drugom mestu, iza Ruske federacije (1,6 milijardi evra).

Međutim, ako se posmatra ukupna visina spoljnotrgovinske robne razmene Srbije sa drugim zemljama, Nemačka je na prvom mestu sa 2.09 milijardi evra,.

Srbija je u Nemačkoj prisutna i kao zemlja u fokusu i počasni gost na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji traje od 17. do 20. marta.

Ministarstvo kulture i Udruženje za grafičko-izdavačku delatnost PKS organizovali su ovaj sajamski nastup, na kome je prvi put izloženo 30 naslova srpskih pisaca prevedenih na nemački jezik.

Štand Srbije na Sajmu knjiga u Lajpcigu juče je svečano otvoren u prisustvu potpredsednika srpske vlade Božidara Đelića i novog ministra kulture Predraga Markovića.

Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije (RARIS) i Predstavništvo PKS Nemačkoj, uz podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) organizovaće skup „Regioni u Srbiji: Investicione mogućnosti u istočnoj Srbiji (Timočka krajina)".

Skup će biti održan 25. marta 2011. u Industrijsko-trgovinskoj komori Frankfurta na Majni, sa ciljem da se nemačke partnerske organizacije i privrednici što bolje upoznaju sa regionom istočne Srbije i njegovim potencijalima i mogućnostima za investicije. Biće prezentovane i podsticajne mere Republike Srbije kod realizacije projekata.

PKS organizuje i učešće srpskih privrednika iz ioblasti tehnike i industrije na Poslovnom forumu „B2fair" u okviru Sajma tehnike u Hanoveru, koji traje od 4. do 8. aprila ove godine.

Poslovnom forumu „B2fair" održava se pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva u okviru vodećeg međunarodnog sajma iz sektora industrije „Hannover Meše", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.