Potrošači u Srbiji od danas mogu da se upišu u registar Ne zovi

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 11:43

Potrošači u Srbiji od danas mogu da se upišu u registar "Ne zovi"

Potrošači koji ne žele da primaju pozive putem telefona i sms ili mms poruka u svrhu prodaje mogu da se upišu u registar "Ne zovi" koji danas počinje sa radom.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) navodi da je registar osnovan radi zaštite prava potrošača, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava potrošača.

Iz MUST su istakli da su svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni da to omoguće svojim korisnicima.

Registar će se voditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, tako da će provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici RATEL-a.

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, a zahtev će moći da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar ne dostavlja prvi put svoje lične podatke jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge.

Propisane su i novčane kazne za trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.

Obrazac zahteva za upis ili ispis iz registra „Ne zovi“ može se preuzeti na sajtu Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.