VAŽNA INFORMACIJA ZA GRAĐANE: OD DANAS MOŽETE DA SE UPIŠETE U REGISTAR „NE ZOVI“

Izvor: TimockeVesti.net, 05.Jan.2024, 06:31

VAŽNA INFORMACIJA ZA GRAĐANE: OD DANAS MOŽETE DA SE UPIŠETE U REGISTAR „NE ZOVI“

Beograed, 5. januar – U borbi protiv nasrtljivih trgovaca putem telefona, od danas (petak 5. januar) građani će moći da se upišu u novi Registar „Ne zovi“. Ovim korakom, potrošači dobijaju efikasan mehanizam zaštite od nepoželjnih poziva i poruka koje promovišu robu i usluge.
Prema novom pravilniku koji stupa na snagu, svi mobilni i fiksni telekom operateri moraju omogućiti svojim korisnicima da se upišu u ovaj registar. Trgovci će biti obavezni proveriti registar pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << što upute bilo kakve pozive ili poruke potrošačima. Ukoliko trgovci ne poštuju ovu odredbu, suočiće se s prekršajima, što može rezultirati novčanim kaznama.
Građani koji žele izbeći nasrtljive trgovce mogu se upisati u Registar „Ne zovi“ putem aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora. Važno je naglasiti da je upis ili ispis iz registra besplatan. Ova inicijativa ima podršku Zakona o zaštiti potrošača i pridonosi efikasnijem suzbijanju neželjenih telefonskih prodaja.
Registar će biti vođen od strane Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), a provera upisanih brojeva telefona biće dostupna na internet stranici ovog regulatornog tela. Pravilnik detaljno definiše uslove upisa i ispisa, korišćenje i vođenje registra.
Ministarstvo trgovine ističe da je svrha ovog registra sprečavanje trgovaca da kontaktiraju potrošače koji su jasno iskazali želju da ne primaju ovakve vrste poziva. Novčane kazne za kršenje pravila kreću se od 30.000 dinara za preduzetnike do 50.000 dinara za firme.
Građani mogu koristiti listing poziva kako bi dokazali da su trgovci kontaktirali uprkos njihovom upisu u Registar „Ne zovi“. Baza podataka ovog registra sadrži lične podatke korisnika telefonskih brojeva, čime se osigurava transparentnost i odgovornost u korišćenju ovog sistema.
NOPS: VEĆA ZAŠTITA, POSEBNO ZNAČAJNO ZA PENZIONERE U nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) kažu da je nejasno zašto se tako dugo čekalo na usvajanje pravilnika koji definiše uslove upisa, i pozdravljaju što se registar „Ne zovi“ konačno uvodi.
– To će omogućiti da potrošači budu bezbedniji i zaštićeniji – ističe za „Novosti“ Marko Dragić, pravni savetnik u NOPS. – Kada se prijave u registar, više neće moći da ih uznemiravaju trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija putem telefona.
On ističe da je to posebno značajno za naše najstarije sugrađane koji su na udaru nasrtljivih trgovaca.
– Znamo koliko su oni vešti i uspevaju penzionere da ubede da razni masažeri i prostirke mogu navodno da im olakšaju zdravstvene tegobe – ukazuje Dragić. – A onda im prodaju te uređaje i 50 puta skuplje od cene po kojoj su ih kupili na platformama, poput „Ali ekspresa“.
Sada je, kako dodaje, ključno informisanje potrošača šta im omogućava upis u registar „Ne zovi“ i koji su načini da to urade.
 
Članak VAŽNA INFORMACIJA ZA GRAĐANE: OD DANAS MOŽETE DA SE UPIŠETE U REGISTAR „NE ZOVI“ se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.