Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 14:03

Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu

Izgradnja banoštorskog pristaništa je samo jedna od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta "Zaplovi Srbijom".

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovali su danas potpisivanju Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje međunarodnog pristaništa u Banoštoru i poručili da će taj projekat vredan 3,4 miliona evra doprineti razvoju turizma na Dunavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Vesić je rekao da je važno što će se graditi još jedan pristan na Dunavu, jer sve više turista dolazi kruzerima u Srbiju.

- Prošle godine smo imali 183.043 turista koji su došli kruzerima, što je za 35 odsto više turista koji su došli u Srbiju rekom nego 2022. godine. Taj trend će se nastaviti i država mora da izgradi neophodnu infrastrukturu kako bismo ih zadržali u našoj zemlji - rekao je ministar.

Naveo je da u Srbiji trenutno postoji 10 međunarodnih pristana od čega sedam na Dunavu i tri na Savi, te podsetio da su prošle godine na Savi otvorena pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, kao i na Dunavu u Zemunu.

Vesić je rekao da izgradnja pristana bez izgradnje kompletne infrastrukture nema nikakvog smisla i dodao da je međunarodni pristan u Banoštoru važan zato što će omogućiti turistima da posete Frušku Goru što je i do sada bilo moguće, ali ne na ovaj način.

- Kada krenemo u jedan ovakav projekat, to znači da treba izgraditi i lokalnu infrastrukturu koja bi omogućila da turisti koji dođu mogu maksimalno da provedu vreme ovde i vide šta sve imamo da im pokažemo. - rekao je Vesić.

Naveo je da je u ovom delu Srbije prošle godine urađeno dosta kada je reč o putnoj infrastrukturi i da će se sa time nastaviti i ubuduće.

- U Srbiji imamo malo manje od 16.000 kilometara lokalnih i regionalnih puteva od čega je oko 7.000 u lošem ili ne tako idealnom stanju. Sa ovih 4.000 kilometara, uz oko 500 kilometara koje radimo godišnje, mi ćemo oko 6.000 kilometara puteva srediti u naredne četiri godine. - rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je izgradnja banoštorskog pristaništa jedna od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta "Zaplovi Srbijom".

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je reč o velikom projektu koji će umnogome doprineti razvoju turizma u beočinskoj opštini i celoj Vojvodini. Kako se navodi u saopštenju Vlade Vojvodine, pristaništa će se graditi u Banoštoru, Apatinu i Sremskim Karlovcima, a marine u Somboru, Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu i Kladovu.

- Time ćemo postati mnogo atraktivnija destinacija za turiste koji brodovima i kruzerima dolaze u našu zemlju. - rekao je Mirović.

Mirović je istakao da investiranje u unapređenje nautičke ponude podrazumeva i ulaganje u prateću infrastrukturu i sadržaje, što treba dodatno da privuče turiste.

- Očekuje nas veliki posao kako bismo unapredili i ojačali našu turističku ponudu i ovo je važan projekat koji predstavlja korak u tom pravcu. - naveo je Mirović.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić je istakao značaj potpisivanja ugovora za izgradnju međunarodnog pristaništa u Banoštoru, pre svega u cilju realizacije projekta "Zaplovi Srbijom" koji, kako je rekao, uspešno sprovode zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencijom za upravljanje lukama.

Osim toga, istakao je da je taj projekat značajan i zbog razvoja Fruške Gore koja je, kako je rekao, trenutno jedna od najbrže rastućih turističkoih destinacija u našoj zemlji.

Kandić je rekao da je izgradnja međunarodnog pristaništa u Banoštoru do sada najznačajniji projekat na Gornjem Podunavlju i podsetio da se na Donjem Podunvalju već rade dve marine, u Golupcu i Velikom Gradištu, kao i da se u opštini Majdanpek u Donjem Milanovcu radi međunarodno putničko pristanište.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je rekao da će projektom izgradnje pristaništa u Banoštoru biti izgrađena kompletna infrastruktura pristaništa sa obaloutvrdom, propratnim sadržajima i objektima.

- Tu će biti objekti za lučke operatere, carinu, policiju, razradiće se i sama lokacija u smislu da će tu biti izgrađen digitalni muzej i razvijeni razni sadržaji, a sve sa ciljem da se privuče što više turista. - rekao je Perović.

Predsednica opštine Beočin Biljana Janković je rekla da je ovo veliki dan za tu opštinu i istakla da je izgradnja međunarodnog pristaništa u Banoštoru jedan od naznačajnijih kapitalnih projekata u Beočinu koji će poboljšati kvalitet života građana koji tu žive.

- Takođe, izgradnjom ovog pristaništa naša opština će se pozicionirati na turističkoj mapi plovnog puta Dunava. -  dodala je Janković.

Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji ovog projekta potpisan je između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve. Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.