Vesić: Ove godine počinje gradnja depoa i radovi na tri stanice prve linije metroa

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 22:36

Vesić: Ove godine počinje gradnja depoa i radovi na tri stanice prve linije metroa

Srbija ne staje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će ove godine početi radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, kao i prve tri metro stanice na liniji 1, u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa.

Vesić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da će naredne, 2025. godine početi i nadzemni radovi na pojedinim deonicima prve linije, kao i tzv. plitki iskopi.

- Jedna mašina, tzv. krtica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krenuće da kopa iskope za prvu liniju, jedna s Belih voda, druga od Pančevačkog mosta, koje će se spojiti na sredini trase. Sledeće godine krenuće i iskopavanja prvih tunela. Zatim u 2026. godini kreće i kopanje mašinama, kao i sve stanice na prvoj liniji i pripremni radovi na liniji dva - pojasnio je Vesić.

Metro je najveći infrastrukturni projekat, ne samo u Beogradu, već i u Srbiji, a radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici, podvukao je Vesić.

Kada je reč o projektu Ekspo, ministar je pomenuo i prugu Zemun Polje – Nacionalni stadion, koja će biti prvi deo BG voza, jer će metro biti potpun samo s agradskm železnicom.

- Povećavamo kapacitete BG voza prema Mladenovcu i Lazarevcu, a ovo će biti treći pravac, od Zemun polja do Nacionalnog stadiona, Surčina, aerodroma ’Nikola Tesla’, a kasnije i do Obrenovca - rekao je Vesić.

Dodao je da će pruga od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona biti duga 18,3 kilometra, brzine 120 kilmetara na sat.

- Do 2030/2032. godine kompletiraćemo mrežu BG voza i sve prigradske opštine, osim Grocke biće povezane. Kada završimo i metro, više od 80 odsto prevoza biće u šinskom sistemu, odnosno šinski podsistem biće najdominantniji - rekao je Vesić.

Ministar je istakao i da će do kraja februara na beogradskom aerodromu početi da radi još jedan zemaljski operater, britanski „Menzeis aviation“ - kompanija koja se u samoj vazdušnoj luci bavi ček-inom, prijemom i raspodela prtljaga…

- "Vansi" je za koncesiju platio više od pola milijarde evra, do sada su uložili vipe od 270 miliona evra, obnovljen terminal, obnavlja se pista… ali, bilo je problema prošlog leta i ja sam, kao ministar, doneo odluku da Direktorat civilnog vazduhoplovstva potpuno oslobodi tržište i svim kompanijama omogući da se bave poslom zemaljskog operatera. Jedna od najvećih kompanija na svetu, ’Menzeis aviation’ potpsala je sporazum sa ’Er Srbijom’ i krajem meseca počinje sa radom. To je već 50 odsto svih operacija na aerodromu, jer letovi ’Er Srbije’ čine polovinu na našem aerodromu. Siguran sam da će se ’Menzeis’ bolje pripremiti za ovo leto nego ’Vansi’ prošle godine -  rekao je Vesić.

Dodao je da je „ER Srbija“ lane zabeležila broj od sedam miliona putnika, što je istorijski rekord, a da je cilj, kad se završi kompletna obnova aerodroma, koji je matični aerodrom naše nacionalne avio-kompanije, da godišnje opsluži i 15 miliona putnika.Kada je reč o bezbednoj vožnji u tunelima, Vesić je predstavio brošuru, koju su pripremili koja bi vozače trebalo da informiše kako da se bezbedno ponašaju u tunelima kada dođe do incidenta.

- Pokazalo se da većina vozača ne zna šta treba da radi, ne znaju da postoji evakuaciona cev… Zato smo pripremili brošuu, kako bi se više vozača upoznalo sa tim kako da se ponašaju u slučaju incidenata u tunelu. To je preventivno delovanje i verujem da će mnogima ovo značiti - rekao je ministar Vesić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.