Potpisan sporazum o pomoći EU Srbiji

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o pomoći EU Srbiji

Evropski komesar Oli Ren i potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić u Briselu potpisali sporazum o pomoći Evropske unije od 100 miliona evra za potrebe budžeta Srbije.

Djelić je saopštio da je reč o budžetskoj podršci srpskoj vladi za prioritetne potrebe isplate penzija, investicija u infrastrukturu i subvencije za stanogradnju.

Djelić je objasnio da su uslovi za dobijanje ovakve budžetskepodrške EU Srbiji dalje primena programa koji je Srbija dogovorila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s Medjunarodnim monetarnim fondom i dalji rad na evropskim integracijama.

Ren je tim povodom izjavio da se ta vanredna podrška za srpski budžet daje da bi se otklonile posledice ekonomsko-socijalne krize i u znak solidarnosti sa Srbijom.

Ren je pohvalio predanost srpskih vlasti napretku u evropskim integracijama.

Evropska komisija u potpunosti podržava evropsku budućnost Srbije, istakao je evropski komesar i naglasio da "Srbija ima puni potencijal da brzo napreduje ka Evropskoj uniji".

Ren je ponovio rešenost Evropske komisije da i dalje pomaže Srbiji u ispunjavanju nužnih uslova i pospeši zakonske i ekonomske reforme.

"Evropska unija će odobriti 200 miliona evra makrofinansijske podrške za budžetske potrebe Srbije", izjavio je potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić posle susreta s komesarom za ekonomiju i finansije Hoakinom Almunijom.

Sporazum o dodeli 200 miliona evra makroekonomske podrške biće potpisan u novembru. Sredstva će biti upotrebljena za prioritetne potrebe budžeta i program evropskih integracija Srbije.

Evropska unija je odobrila ukupno 300 miliona evra za budžetske potrebe Srbije pod uslovom da se dalje sprovodi program koji je Vlada u Beogradu usaglasila s Medjunarodnim monetarnim fondom, kao i da se nastave reforme koje Srbiju pripremaju za pridruživanje Evropskoj uniji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.