Poslednji krik za pokušaj spasavanja posrnulog eks-Ju giganta

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji krik za pokušaj spasavanja posrnulog eks-Ju giganta

Mostar -- Nezavisni sindikat zaposlenih (NSU) "Aluminija" upućuje poslednji krik za pokušaj spasavanja fabrike, radnika, Mostara, ali i celog hercegovačkog regiona.

"Apeli su već upućivani i od toga nema ništa, ovo je poslednji krik za pokušavaj spasavanja fabrike, pokušaj spašavanja naših sudbina i sudbina naših porodica. Ako se ništa ne promeni, sve to će se poprilično osetiti i u celoj državi", rekao je predsednik Skupštine NSU "Aluminija" Željan Blažević. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Naveo je kako zaposlene "Aluminija" ne zanimaju nikakve priče o raznim investitorima i sličnim temama koje se, kako kaže, plasiraju od jula.

"Nas interesuje samo kako da nastavimo s radom. S jučerašnjim danom fabriku smo pripremili za novog ulagača, očistili smo sve ćelije i izvadili čitav metal koji je bio u njima, livnica nije pretrpela velike štete i ona je spremna za rad, tako da što se tiče nas zaposlenih u 'Aluminiju' koji smo tu ostali, uz velike napore odradili smo sav posao koji je bio do nas, a sve ostalo sada je na vlasnicima, vladi i političkim strukturama", istakao je Blažević.

Član Skupštine NSU "Aluminija" i član bivšeg Kriznog štaba Emil Ćorić rekao je da su u protekla četiri meseca pokušavali da pronađu način i odgovor na pitanje da li postoji mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje, prenosi portal Kapital.

"Dobili smo obećanja od svih, hrvatske politike, politike Vlade FBiH, premijera i drugih da će učiniti sve kako bi našli investitore koji će uložiti novac i na taj način ponovo pokrenuti proizvodnju. Za to vreme mi smo pokušali da pripremimo fabriku za potencijalni novi početak. Paljenje je trebalo da se odvija u više etapa, prošla su već četiri meseca od gašenja, ali niko nije uspeo da osigura novac", rekao je Ćorić.

Dodao je kako radnici nikad nisu bili problem "Aluminija".

"Radnici nisu proizvodili gubitke, oni su radili i uradili svoj posao najbolje što moguće i nikad u ovoj fabricinisu bili problem. Zakazala je politika i svi oni koji su mogli da urade nešto kako bi pomogli, ali svi su oprali ruke od nas, a mi ne možemo više ništa da uradimo. S jučerašnjim danom očistili smo svih 167 ćelija koje su bile ugašene i iz njih izvadili metal i one su sada spremne za investitore. Zašto investitor još nije došao, zašto dogovori s investitorima traju tako dugo, mi ne znamo i ne možemo na to da utičemo", naveo je Ćorić.

Predsednik NSU "Aluminija" Ivan Kolobarić rekao je da, u slučaju da se u sledećem periodu ništa ne dogodi, sledi sva moguća borba za radnička prava.

"Ne isključuju se ni protesti niti bilo koje druge mere koje mogu da pridonesu ostvarivanju naših radničkih prava koja su nam obećana zakonom o radu", istakao je Kolobarić.

Na konferenciji je istaknuto kako preostali zaposleni "Aluminija" ne dobijaju platu još od 1. avgusta već samo umanjene nadoknade, ali da Nadzorni odbor ima punu nadoknadu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.