Posle nekoliko decenija: Pušten u rad novi reaktor u nuklearnoj elektrani Vogtle

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 11:07

Posle nekoliko decenija: Pušten u rad novi reaktor u nuklearnoj elektrani "Vogtle"

Novi reaktor u nuklearnoj elektrani u američkoj saveznoj državi Džordžiji ušao je u komercijalnu upotrebu.

Tako je postao prvi novoizgrađeni reaktor u SAD u poslednjih nekoliko decenija.

Kompanije "Georgia Power" je objavila da je uspešno okončano testiranje Bloka 3 u nuklearnoj elektrani "Vogtle", navodeći da to postrojenje sada šalje struju u mrežu, prenosi "Glas Amerike".

Sa svojom punom snagom od 1.100 megavata električne energije, Blok 3 može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da napaja 500.000 domova i poslovnih objekata.

Nuklearna energija sada čini oko 25 odsto proizvodnje kompanije "Georgia Power".

Na istoj lokaciji, u blizini grada Vejnsboro, u okrugu Burk, pri kraju je izgradnja i četvrtog reaktora, a Regulatorna komisija za nuklearnu energiju ranije je saopštila da bi radioaktivno gorivo moglo da bude utovareno u Blok 4, što se očekuje do kraja septembra.

Planirano je da Blok 4 uđe u komercijalnu upotrebu do marta naredne godine.

Elektrana "Vogtle" je važna jer vladini zvaničnici i neka komunalna preduzeća ponovo traže upotrebu nuklearne energije kako bi ublažili klimatske promene proizvodnjom električne energije bez sagorevanja prirodnog gasa, uglja i nafte, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi novoizgrađeni reaktor u SAD za više decenija pušten u rad u Džordžiji

Izvor: Blic, 01.Avg.2023

Novi reaktor u nuklearnoj elektrani u američkoj saveznoj državi Džordžiji ušao je u komercijalnu upotrebu i tako postao prvi novoizgrađeni reaktor u SAD u poslednjih nekoliko decenija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.