SAD: Prvi novoizgrađeni nuklearni reaktor u proteklim decenijama pušten u rad

Izvor: VOA, 31.Jul.2023, 19:10

SAD: Prvi novoizgrađeni nuklearni reaktor u proteklim decenijama pušten u rad

Novi reaktor u nuklearnoj elektrani u saveznoj državi Džordžija ušao je u komercijalnu upotrebu, postavši prvi novoizgrađeni američki reaktor u poslednjih nekoliko decenija. Kompanija „Georgia Power“ je u ponedjeljak objavila da je uspješno okončano testiranje Bloka 3 u nuklearnoj elektrani „Vogtle“, jugoistočno od grada Augusta, navodeći da to postrojenje sada pouzdano šalje struju u mrežu. Sa svojom punom snagom od 1.100 megavata električne energije, Blok 3 može napajati 500.000 domova i poslovnih objekata. Komunalne službe u Džordžiji, Floridi i Alabami dobijaju struju iz njega. Nuklearna energija sada čini oko 25% proizvodnje kompanije „Georgia Power“. Izgradnja četvrtog reaktora je takođe pri kraju na istoj lokaciji, na kojoj su dva postojeća reaktora decenijama proizvodila električnu energiju. Regulatorna komisija za nuklearnu energiju je u petak saopštila da bi radioaktivno gorivo moglo biti utovareno u Blok 4, što se očekuje do kraja septembra. Planirano je da Blok 4 uđe u komercijalnu upotrebu rad do marta naredne godine. Treći i četvrti reaktor prvobitno su trebali koštati 14 milijardi dolara, ali su sada na putu da svoje vlasnike koštaju 31 milijardu dolara. To ne uključuje 3,7 milijardi dolara koje su isplaćivane ranijim vlasnicima i izvođačima koji su napuštali projekat, što ukupne troškove dovodi do skoro 35 milijardi dolara. Realizacija projekta kasni godinama, što je i dovelo do značajno većih troškova. Treći reaktor trebao je početi proizvoditi struju 2016. godine, a gradnja je počela 2009. godine. Elektrana „Vogtle“ je važna jer vladini zvaničnici i neka komunalna preduzeća ponovo traže upotrebu nuklearne energije kako bi ublažili klimatske promjene proizvodnjom električne energije bez sagorijevanja prirodnog gasa, uglja i nafte. "Ovaj projekat pokazuje koliko nova nuklearna energija može i koliko će igrati ključnu ulogu u postizanju budućnosti čiste energije za Sjedinjene Države", rekao je Kris Vomak, izvršni direktor kompanije „Southern Co.“, koja je vlasnik „Georgia Power“.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Posle nekoliko decenija: Pušten u rad novi reaktor u nuklearnoj elektrani "Vogtle"

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 11:07

Novi reaktor u nuklearnoj elektrani u američkoj saveznoj državi Džordžiji ušao je u komercijalnu upotrebu...Tako je postao prvi novoizgrađeni reaktor u SAD u poslednjih nekoliko decenija...Kompanije "Georgia Power" je objavila da je uspešno okončano testiranje Bloka 3 u nuklearnoj elektrani "Vogtle",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.