Poslanici nastavili raspravu o budžetu za 2023. godinu; Mali: Ogromna je razlika u ekonomiji sada i pre 10 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 07:35

Poslanici nastavili raspravu o budžetu za 2023. godinu; Mali: Ogromna je razlika u ekonomiji sada i pre 10 godina

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o budžetu za narednu godinu. Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om.

Reforme koje su u Srbiji vođene od 2014. godine dovele su do toga da je u vreme najveće svetske krize Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali odgovarajući na kritike pojedinih opozicionih poslanika u Skupštini Srbije da se ne radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dovoljno na ekonomskom razvoju zemlje.

On je poredeći vreme pre 10 godina i sadašnje rekao da ćemo ove godine prvi put imati bruto drustveni proizvod veći od 60 milijardi evra, a pre 10 godina on je iznosio 33,7 milijardi.

Brojke su egzaktne i one kazu da nam je javni dug u BDP sada 54 odsto, a preuzeli smo dug od 79 odsto. Stopa nezaposlenosti je bila 25,9 odsto, a sada je 8,9 procenata, rekao je Mali.

Dodao je da u vreme prethodne vlasti nije bilo ulaganja u

životnu sredinu, ni nove auto-puteve kao ni izgradnju kanalizacione mreze te da je vojska bila urušena dok se sada ulaže u nju i vojska se modernizuje.

Naš kreditni rejting je samo za jedan nivo ispod investicionog, devizne i rezerve zlata su na rekordnom nivou. U njihovo vreme prosečna plata je bila 331 evro dok će u decembru ove godine biti 720 evra, a za godinu dana očekujemo da bude 820 evra, istakao je Mali.

Kada je reč o isplatama penzija naveo je da je u junu 2012. godine na drzavnom racunu bilo samo 8,5 milijradi dinara dok je za isplatu penzija bilo neophodno 40 milijardi.

Ne ponovilo se, rekao je on i dodao da danas penzije rastu i da će nakon novembarske povišice od 9,0 odsto sledeće godine uslediti još jedna od 12,1 odsto.

Jerković više nije poslanik koalicije NADA-Novi DS S-POKS

Poslanik Aleksandar Jerković, koji je u skupštinu ušao kao poslanik Pokreta Nema nazad, iza je Srbija posle smrti generala Božidara Delića, rekao je danas da više nije član poslaničke grupe NADA-Novi DS S-POKS i za Tanjug naveo da će ubuduće nastupati kao samostalni poslanik.

Jerković je na konferenciji za novinare rekao da mu je juče, kada je došao na sednicu Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu budžeta za 2023.godinu, saopšteno da je ta poslanička grupa rasformirana i da je formirana nova bez Delićevog pokreta.

U međuvremenu sam dobio jednu preteću poruku od najblizeg saradnika Miloša Jovanovića, u kojem mi se preti otvaranjem dosijea, tvrdi Jerković.

On je naveo da je politika predsednika Novog DS S Miloša Jovanovića u poslednje vreme izuzetno zbunjujuća, te da od kada je ušao u parlament, sve snažnije hvali, a sve tiše kritikuje" vlast.

Jerković je na pitanje šta bi mogao da bude razlog isključivanja pokreta iz poslaničkog kluba, rekao da je u više navrata pitao Jovanovića zašto se odstupa od dogovorene politike, kao i da li poseduje još neki pasoš osim pasoša Srbije.

Poslanička grupa koalicija NADA-Novi DS S-POKS sada ima 14 poslanika.

Sednica danas počela  poslaničkim pitanjima

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok Radomir Lazović izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić vodi sednice parlamenta i upitao ga zbog čega opozicija ne može da traži dopunu dnevnog reda i zašto sednice zakazuje po hitnom postupku.

Pitao je i da li je zaista voditeljka TV Pink snimala spotove u skupštini i pozvao Orlića da, kako je rekao, učini skupštinu dostojnom.

Poslanik Dveri Milovan Jakovljević postavio je pitanje ministarki za brigu o deci i demografiju Dariji Kisić da li će se rešiti problem sa kojim se suočavaju ljudi koji imaju zemlju, pa zbog toga ne mogu da ostvare pravo na dečji dodatak.

Pitao je i ministarku zaštite životne sredine Irenu Vujović kada će iz upotrebe biti izbačene plastične kese.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Poslaničke grupe Moramo zajedno, upitao je predsednika Skupštine Vladimira Orlića zasto brani poslanicima da kazu ono što imaju da kažu, kao i gde je nestalo 38.000 potpisa građana koji traže da se na dnevni red stavi tema o trajnoj zabrani eksploataciji litijuma u Srbiji.

Pitao je Orlića i zašto je ukinuo prenose sednice odbora i najavio da će sledeći put opozicija uraditi nešto da zaštiti svoja prava, ne precizirajući šta, već je rekao videćete kako izgleda ujedinjena opozicija.

Strahinja Erac iz Srpske stranke Zavetnici pitao je ministra za rad Nikolu Selakovića zašto još nije u potpunosti uspostavljen projekat socijalnih karata, iako je zakon kojim su socijalne karte regulisane stupio na snagu još u martu.

Opomene za Puškića i Borislava Novakovića

Predsedavajuća Skupštine Srbije Elvira Kovač izrekla je danas opomene poslanicima Srpskog pokreta Dveri Borku Puškiću i Narodne stranke Borislavu Novakoviću.

Puškić je u skupštinsku salu uneo srpsku zastavu na kojoj je pisalo Nema predaje, a Kovač ga je podsetila da korišćenje obeležja nije dozvoljeno u sali, dok je Novaković dobio opomenu jer je, kako je rekla predsedavajuća, izrekao ružnu reč.

U trenutku kada su mediji ušli u salu da snime početak sednice, poslanici poslaničkih grupa Ujedinjeni, Zeleno-levi blok, Moramo-Zajedno držali su transparente Mrak u Srbiji bez slobodnih medija kao podršku televizijama N1 i Nova S koje su, za sada iz nepoznatih razloga, prekinuli emitovanje programa.

Istovremeno je Puškić raširio zastavu Srbije.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok Radomir Lazović rekao je novinarima da su poslanici opozije nosili transparente jer se, prema njegovoj oceni, vodi kampanja protiv takvih medija, kao i protiv svih koji se, tvrdi, suprostavljaju štetnim politikama SNS.

I ne radi se ovde o pojedinacnim medijima već opštem napadu na slobodu mišljenja, smatra Lazović.

Predsedavajuća je pozvala poslanike opozicije da ostave transparente kako bi se nastavila rasprava o predlogu budžeta za 2023.godinu.

Narodni poslanici, trenutno ujedinjena opozija, molim vas da normalno raspravljamo o budžetu, preneli ste svoju poruku, očigledno ste čekali medije, prokomentarisala je Kovač.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je dobacio Borislavu Novakoviću iz Narodne stranke:

Boro, kako je biti iza brave? Kako zvuči škljoc kad te stave iza brave?, upitao je Jovanov, a Novaković mu je potom odgovorio koristeći ružnu reč, zbog čega je dobio opomenu.

Nije moglo da se čuje šta je Novaković rekao Jovanovu, a predsedavajuća je prilikom izricanja opomene poručila poslaniku Narodne stranke da ne sme da koristi takve reči.

Ne želim da vas citiram, ali ne smete koristiti ovakve reči u skupštini. Molim vas da se svako smiri, poštovani poslanici, smirite strasti nemojte se nervirati, svima isključujem mikforon, zapretila je Kovač, a ubrzo posle toga je rasprava o predlogu budžeta za 2023. nastavljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.