Izvor: Piplmetar.rs, 06.Dec.2022, 19:31

Opozicioni poslanici predloženi budžet za 2023. godinu ocenili kao iracionalan, vladajuća većina tvrdi da je optimalan

Skupština Srbije: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)
Poslanici opozicionih stranaka ocenili su danas da predloženi budžet za 2023. godinu nije racionalan i najavili da ga neće podržati, dok su poslanici vladajuće većine istakli da je budžet optimalan, socijalno odgovoran i naveli da će ga podržati u danu za glasanje.
Poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Borko Stefanović rekao je da budžet za 2023. godinu “cementira rastuću inflaciju u Srbiji koja je projektovana na 11,1 >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << odsto, što znači da će u proseku ove i sledeće godine sve poskupeti za 25 odsto, naročito hrana”.
On je rekao da planirano povećanje plata i penzija neće moći da pokrije rastuće troškove života građana.
Stefanović je rekao da je došlo i attain urušavanja čitavog energetskog sektora zbog nesposobnih, nestručnih kadrova koje je postavila vlast na čelo tih preduzeća.
On je upozorio i da se nastavlja enormno zaduživanje.
Poslanica poslaničke grupe Moramo – Zajedno Danijela Nestorović rekla je da ta poslanička grupa neće podržati predloženi budžet.
Ona je rekla da je priča da će se poboljšati životni recurring građana, da će se raditi na poboljšanju životne sredine, da će se povećati plate, penzije “lepa iluzija” koju vlast svakodnevno plasira građanima.
Nestorović je rekla da budžet za 2023. godinu nije racionalan, i istakla da trošenje državnih sredstava nije racionalno.
“Ne postoji racionalno objašnjenje za ovakav budžet za 2023. godinu”, rekla je ona.
Nestorović je istakla da vlast prodaje iluziju da će doći attain poboljašanja i attain reformi i navela da će zbog toga snositi odgovornost.
Ministar finansija Siniša Mali ponovio je da će sa povećanjme plata od 12,5 odsto koje je planirano budžetom za 2023. godinu, u decembru naredne godine prosečna plata biti 820 evra, dok je prosečna plata u vreme kada su na vlasti bile stranke sadašnje opozicije bila samo 331 evro.
On je rekao da je budžetom predviđeno povećanje penzija u 2023. godini od 12,1 odsto, a da opozicija, pre deset godina, dok je bila na vlasti, nije imala para da plati jednu mesečnu penziju.
Mali je rekao da je od 2008. attain 2010. godine 340.000 građana ostalo bez posla, dok je vlast Srpske napredne stranke u poslednjih deset godina otvorila 440.000 novih radnih mesta.
Predsednica poslaničke grupe Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije Snežana Paunović rekla je da je predloženi budžet za 2023. godinu razvojni, socijalno odgovoran, da tretira sve infrastrukturne projekte.
Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Jasmina Karanac ocenila je da je budžet za 2023. godinu optimalan, u skladu sa prioritetima Vlade Srbije, da su u državnoj kasi projektovana sredstva koja omogućavaju Vladi da nastavi sa svim započetim projektima, ali i da započne nove.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.