Poseta Merkelove signal investitorima da ulažu u Srbiju

Izvor: TvojPortal.com, 22.Avg.2011, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Merkelove signal investitorima da ulažu u Srbiju

/bizlife.rs/ Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji je izuzetno značajna za Srbiju i ceo region, koja će dati signal nemačkim investitorima da dodatno ulažu u našu zemlju, izjavila je direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Nemačkoj Milanka Vučić.


"Dolaskom Angele Merkel nemački privrednici dobijaju signal >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << da je Srbija zemlja o kojoj treba razmišljati, da je Srbija zemlja kojoj nemačka vlada poklanja pažnju i da sa većim interesovanjem mogu analizirati mogućnosti za poslovanje u Srbiji", ukazala je Vučić.
Posetom Srbiji kancelarka Merkel daje značaj ekonomskim i ukupnim odnosima Nemačke i Srbije, dodala je direktor predstavništva PKS u Nemačkoj.
Ona nije mogla da kaže da li će prilikom posete Merkelove Srbiji biti nekih konkretnih razgovora iz oblasti privrede, ali je naglasila da nemačka preduzeća svakodnevno pokazuju interesovanje da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti elektronike, elektrotehnike i hemijske industrije.
Nemačka je najznačajniji privredni partner Srbiji u okviru Evropske unije, napomenula je ona i istakla da je od 2000. godine postignut izuzetan napredak u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje, koja je u prošloj godini premašila dve milijarde evra.
Deficit na srpskoj strani u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Nemačkom je i dalje veliki, međutim to bi se moglo ispraviti, jer je nemačko tržište ogromno tržište od 82 miliona stanovnika na kome ima mesta za robu svih kvaliteta i cena, poručila je Vučić.
Naši privrednici bi trebalo da se više zainteresuju za povećanje plasmana domaće robe na nemačko tržište i da koriste programe promocije koje nudi PKS za nemačko tržište, kazala je ona i dodala da je u Srbiji aktivno više od 300 nemačkih firmi koje su uložile ukupno oko 1,5 milijarede evra, što Nemačku čini trećom zemljom, po visini stranih investicija u našoj zemlji.
Ta preduzeća u Srbiji zapošljavaju oko 20.000 ljudi, navela je Vučić.
Ona je dodala i da je robna razmena dve zemlje za prvih pet meseci iznosila 945 miliona evra i da se očekuje da će ta razmena do kraja godine prevazići dve milijarde evra.
Vučić je kazala da bi trebalo da bude veća razanolikost robe koju izvozimo na nemačko tržište, pošto za sada izvozimo proizvode iz oblasti agrara, žitarice zamrznuto voće i povrće, mašine, prozivode od metala, tekstil, plastiku i farmaceutske proizvode, a mogli bi više da izvozimo prozvode malih i srednjih preduzeća.

*izvor: www.tanjug.rs

ekonomijaSrbijaposetaangela merkelulaganje u srbijusignal investitorima

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.