Poreznici na putu da ukrote bitkoin

Izvor: B92, 10.Jan.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreznici na putu da ukrote bitkoin

Ako ste stekli bogatstvo u bitkoinima u proteklih godinu dana i mislite da možete da se zaštitite od poreznika, spremite se za šok.

Poreski organi širom sveta proučavaju ovu virtuelnu valutu, kako bi joj stali na kraj i uveli je u poreske tokove.

Čak i ukoliko budete spremni na to da se oporezuje vaš deo zarade u bitkoinima, očekujte da nećete proći bez glavobolje.

Bitkoin je stekao popularnost upravo zbog toga što je ostao visoko iznad poreskih zakona. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uglavnom zbog toga što izgleda da niko ne može da odluči šta tačno bitkoin treba da bude. Valuta, poput dolara i evra? Finansijski instrument kao akcije ili obveznice? Ili možda ipak nešto nezakonito?

Transakcije ne zahtevaju imena, već samo digitalni “ID novčanik” - što omogućava da transakcije s bitkoinom postanu oblik razmene novca čija je privatnost veća od kreditnih kartica. Što je još važnije, sistem je dizajniran da proizvede sporo i stabilno snabdevanje bitkoinima, što ga čini otpornijim na moguće gubljenje vrednosti preko npr. inflacije.

Ne postoje posredničke provizije, to jest naknade za cirkulisanje i kretanje novca među korisnicima. Ovo je portabl valuta koja je prenosiva - čak i beskonačno mali delići jednog bitkoina – sve može da se transferiše, direktno, u digitalne novčanike drugih.

Vlasti Singapura ipak misle da su pronašli izvodljiv način da "otope" bitkoin.

S obzirom na to da se bitkoin ne uklapa u definiciju "novac" ili "valuta" , tamošnje vlasti predlažu da se on ne tretira kao zamena za valutu, već kao virtuelno dobro koje kao takvo može biti oporezovano.

Kako se navodi, bitkoin se u tom slučaju ne bi razlikovao od ostalih proizvoda poput ajfona ili MP3 uređaja.

Poreska politika bi bila nešto drugačija za preduzeća ili pojedince koji rudare bitkoine kao deo dugoročne investicije, a zatim ih prodaju po višoj ceni kasnije. U tom slučaju bi se sredstva tretirala kao kapitalna dobit.

"Kao centar finansijskih usluga i IT centar, Singapur može da obezbedi koristan model za vlasti u drugim zemljama i da posluži kao primer", kažu iz singapurske brokerke kuće Koin desk.

To bi mogao da bude početak.

Vlade širom sveta pokušavaju da shvate kako da kontrolišu trgovanje bitkoinima. Nemačka ih je definisala kao "privatni novac" i "finansijski instrument", Kina snažno obeshrabruje kompanije koje koriste bitkoine, Indija pokušava da smisli kako da oporezuje rudarenje bitkoina, a zbog bitkoina su se ozbiljno zabrinuli i u Kongresu SAD.

U međuvremenu, stručnjaci kažu da će "ljudi koji su uložili u bitkoin ili ga koriste za razmenu dobara i usluga i ove godine imati dobitke ili gubitke, ali nema pravila za njihove izveštaje".

Virtuelna valuta možda ne može trajati večno, ali poreske obaveze verovatno hoće, upozoravaju stručnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.