Porez kao da je humanitarni prilog

Izvor: B92, 16.Avg.2013, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez kao da je humanitarni prilog

Beograd -- Od kako je Poreska uprava Srbije objavila spisak s imenima 1.000 najvećih poreskih dužnika, poreznicima se javilo tek osam preduzeća.

Oni koji žele da budu skinuti sa spiska najvećih dužnika za porez, moraju da podnesu zahtev za odloženo plaćanje, potvrdili su Politici u Poreskoj upravi.

Među ovih osam firmi koje su rešile da plate državi dug i s kojima je potpisan sporazum i odobren reprogram duga većinom su javna komunalna preduzeća – „Gradski vodovod” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prokuplje, JKP „Vodovod” Smederevska Palanka, JKP Lazarevac, JKP Varvarin, JKP Borjak, JKP „Beli izvor”, „Jat ketering” i „Simpo šik”.

Preduzeća koja žele da budu skinuta sa spiska najvećih dužnika moraju da podnesu Poreskoj upravi zahtev za reprogram, sa zakonskim sredstvom obezbeđenja, upozoravaju poreznici.

Ukoliko dužnici ispunjavaju zakonske uslove i daju garanciju da dug mogu da plate (hipotekom na nepokretnosti, zalogom na pokretne stvari, bankarskom garancijom, avaliranom menicom banke, jemstvom drugog lica), njima će biti odobreno odloženo plaćanje, pošto potpišu sporazum o izmirivanju dospele obaveze.

Upitan kakve su posledice za one koji se nisu javili da izmire dug prema državi (da li su im blokirani računi i da li im ostaje ime na spisku dužnika), u Poreskoj upravi kažu, da je kod aktivnih pravnih lica sa spiska najvećih dužnika započet postupak redovne i prinudne naplate poreskog duga. Onima kod kojih su ispunjeni zakonski uslovi blokiran je račun.

Svi dužnici ostaju na spisku najvećih dužnika dok ne plate celokupan dug ili deo duga, odnosno dok im dug ne bude ispod donjeg limita. Poreznici napominju da ne postoji krajnji rok za podnošenje zahteva za reprogram poreskog duga, što znači da dužnici zahtev mogu podneti u bilo koje vreme.

Na pitanje kako komentarišu to što se od 1.000 dužnika Poreskoj upravi javilo tek osam, Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kaže, da je najverovatnije to što ostali očekuju da im se dug oprosti i da se tako još jednom nasmeju u lice onima koji porez uredno plaćaju. Što ne bi bio prvi put. Naprotiv, kaže Knežević.

"Porez je u Srbiji postao humanitarni prilog. Plati ga ko hoće, koliko hoće i kada hoće ili ga uopšte ne plati, jer zna da za to neće snositi nikakve posledice. I bivši predsednik Italije Berluskoni će završiti u zatvoru zbog utaje poreza, ali u Srbiji je i dalje ismejan onaj ko porez plaća", objašnjava on.

Država je, dodaje, glavni krivac što firme i preduzetnici ne plaćaju porez, jer ona je dozvoljavala, iako svi znamo da su kod nje poluge prisile kojima može naterati dužnike da plate ono što duguju.

"Kako inače objasniti zašto „Simpo” duguje toliki novac, ako ne time da je država ta koja je stajala iza ove vranjske firme. Sada kada je ova firma došla na red da plati porez ili da joj bude blokiran račun, odmah se neko poziva na sudbinu radnika koji bi mogli ostati na ulici. Dosta je bilo takvog lažnog čuvanja socijalnog mira”, kategoričan je Knežević.

On pozdravlja odluku prvog čoveka Poreske uprave što je rešen da prema svim dužnicima primeni isti aršin i blokira im račune, bili to Crvena zvezda ili Partizan i što za razliku od svih svojih prethodnika ne podleže pritiscima da odustane od ovog posla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.