Pored rekordnih stranih, potrebno nam je i više domaćih investicija

Izvor: BKTV News, 26.Jun.2018, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pored rekordnih stranih, potrebno nam je i više domaćih investicija

Poznata revizorska kuća "Ernst i Jang" svrstala je Srbiju na listu 15 zemalja Evrope sa najvećim brojem stranih ulaganja u 2017. godini, što je još jedna medjunarodna potvrda atraktivnosti ambijenta za investiranje u Srbiji.

Istraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta renomirane revizorske kuće “Ernst i Jang” pokazuje da je tokom prošle godine uz pomoć stranih investicija u Srbiji otvoreno oko 20.000 novih radnih mesta, što čini 6 odsto od ukupno novootvorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << radnih mesta u Evropi u 2017. godini.

U prošloj godini, zahvaljujući direktnih stranim investicijama u Evropi je otvoreno oko 354.000 novih radnih mesta, što je za 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Kao potvrda da je u Srbiji značajno unapređen ambijent za investiranje (što su potvrdile i druge međunarodne finansijske institucije), govori i podatak iz istraživanja revizorsko-konsultantske kuće “Ernst i Jang” da je u 2017. godini broj projekata stranih investicija u Srbiji uvećan za 157 odsto, što je najveći rast od svih zemalja koje su bile obuhvaćene ovim istraživanjem. To je i omogućilo da se Srbija po prvi put nađe među 15 najboljih evropskih zemalja po broju stranih direktnih investicija.

To je posledica i činjenice da je Srbija u poslednje dve godine napredovala za 50-tak mesta na rang listi “Doing Business” Svetske banke po atraktivnosti ambijenta za strane investicije. Ovo istraživanje “Ernst i Janga” pokazalo je da je region centralne i istočne Evrope, i pored velike konkurencije, drugi najatraktivniji region u Evropi po broju direktnih stranih investicija.

Dobra dinamika priliva stranih investicija u Srbiji se nastavlja i početkom ove godine. U prvom kvartalu 2018. godine, prema rečima premijerke Ane Brnabić, Srbija je imala direktne strane investicije vredne više od 600 miliona evra, što je za 5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ona je naglasila da je Srbija prošle godina imala oko 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija i to bez velikih privatizacija, što je zaista izuzetan rezultat, i po čemu se Srbija svrstala na prvo mesto u regionu kada je reč o stranim ulaganjima. Na taj način udeo stranih investicija u BDP-u povećan je na 6,6 odsto.

Potvrda dobre tendencija u velikim stranim investicijama je i veliko ulaganje nemačke kompanije “Kromberg i Šubert” koja je otvorila novu fabriku za proizvodnju kablovskih sistema za auto-industriju u Kruševcu, u koju je uloženo 29 miliona evra, od čega je 9 miliona evra podsticaj Vlade Srbije. U prvoj fazi u toj fabrici trebalo bi da bude zaposleno oko 2.500 radnika, a u drugoj fazi još oko hiljadu.

Tu je i velika inveseticija nemačke kompanije ZF iz Fridrihshafena, koja je u Pančevu počela gradnju fabrike za proizvodnju pogonskim sistema za električna vozila u koju će biti investirano 160 miliona evra i gde je planirano da radi oko 1.000 radnika. Međutim, pored stranih investicija, da bi se ostvarila dinamična i dugoročno održiva stopa privrednog rasta, potrebno je povećavati nivo domaćih privatnih i državnih investicija. Jer, u prošloj godini, i pored rekordnog priliva stranih investicija ukupno učešće investicija u BDP-u bilo je oko 18 odsto, što je još uvek nedovoljno za očekivane visoke stope privrednog rasta.

Ohrabruje povećanje nivoa državnih investicija, posebno onih u infrastrukturi (u putnoj i železničkoj), ali je veoma važno podsticanje i domaćih privatnih investicija, kako bi ukupan nivo investicija značajno premašio 20 odsto BDP-a i stvorio osnov za dugorični privredni rast. Sigurno je da postoji značajan prostor za povećanje pre svega domaćih privatnih investicija, i zato je potrebno pronaći način za njihovo dodatno stimulisanje. Jer, samo ako ulažemo možemo očekivati i veći privredni rast, ali i bolji standard. Dugoročno...

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.