Porast deviznih rezervi NBS

Izvor: Vesti-online.com, 13.Maj.2010, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast deviznih rezervi NBS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i na kraju tog meseca dostigle su 10,77 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka. Najveći uticaj na povećanje deviznih rezervi NBS u aprilu imalo je povlačenje dela kredita od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 180 miliona evra.

NBS je u toku aprila intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu samo 12. aprila, kada je prodala pet miliona evra, kako bi podstakla promet i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.

U toku prva četiri ovogodišnja meseca NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu iznos od 636,5 miliona evra.

U aprilu i dinar je nominalno ojačao u odnosu na evro za 0,5 odsto.

Tokom aprila ostvareni su i prilivi po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 77,6 miliona evra, kao i od izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 32,3 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju aprila iznosile su 6,24 milijarde evra i predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i sredstva povučena od MMF-a.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS su na kraju aprila iznosile 14,26 milijardi, a takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 463 odsto i 10 meseci pokrivenosti uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana aprila iznosile 1,19 milijardi evra, ukupne devizne rezerve zemlje su dostigle 11,96 milijardi evra, odnosno 15,83 milijardi dolara.

Iz deviznih rezervi NBS u aprilu isplaćeno je 56,6 miliona evra po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 608,6 miliona evra i bio je za 46,4 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

NBS je u toku aprila intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu samo 12. aprila, kada je prodala pet miliona evra, kako bi podstakla promet i obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.

NBS je 6. aprila, u cilju podsticanja međubankarske terminske trgovine devizama i razvoja tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika, uvela tromesečne svop aukcije deviza kao regularni instrument monetarne politike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devizne rezerve porasle tokom aprila na 10,77 milijardi evra

Izvor: S media, 13.Maj.2010

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i na kraju tog meseca dostigle su 10,77 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka. ..Najveći uticaj na povećanje deviznih rezervi NBS u aprilu imalo je povlačenje dela kredita od Medjunarodnog monetarnog fonda...

Nastavak na S media...

Devizne rezerve NBS 10,7 milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2010

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i 30. aprila su iznosile 10,7 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka...Neto devizne rezerve, na isti dan, iznosile su 6,2 milijarde evra. To su devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Povećane devizne rezerve

Izvor: Mondo, 13.Maj.2010

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su prošlog meseca povećane za 323,7 miliona evra i 30. aprila su iznosile 10,768 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Nastavak na Mondo...

Devizne rezerve NBS 10,7 mlrd. evra

Izvor: B92, 14.Maj.2010, 10:50

Beograd -- Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i 30. aprila su iznosile 10,7 milijardi evra...Neto devizne rezerve, na isti dan, iznosile su 6,2 milijarde evra. To su devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.