Devizne rezerve porasle tokom aprila

Izvor: S media, 13.Maj.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve porasle tokom aprila

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u aprilu povećane za 323,7 miliona evra i na kraju tog meseca dostigle su 10,77 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka.

Najveći uticaj na povećanje deviznih rezervi NBS u aprilu imalo je povlačenje dela kredita od Medjunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 180 miliona evra.

NBS je u toku aprila intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu samo 12. aprila, kada je prodala pet miliona evra, kako bi podstakla >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << promet i obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.

U toku prva četiri ovogodišnja meseca NBS je prodala na medjubankarskom deviznom tržištu iznos od 636,5 miliona evra.

U aprilu i dinar je nominalno ojačao u odnosu na evro za 0,5 odsto.

Tokom aprila ostvareni su i prilivi po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 77,6 miliona evra, kao i od izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 32,3 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju aprila iznosile su 6,24 milijarde evra i predstavljaju devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i sredstva povučena od MMF-a.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS su na kraju aprila iznosile 14,26 milijardi, a takav njihov nivo obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 463 odsto i 10 meseci pokrivenosti uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana aprila iznosile 1,19 milijardi evra, ukupne devizne rezerve zemlje su dostigle 11,96 milijardi evra, odnosno 15,83 milijardi dolara.

Iz deviznih rezervi NBS u aprilu isplaćeno je 56,6 miliona evra po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 608,6 miliona evra i bio je za 46,4 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.