Porasla maloprodaja: Amerikanci kupovali skoro sve osim automobila

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porasla maloprodaja: Amerikanci kupovali skoro sve osim automobila

Vašington -- Promet u trgovini na malo u SAD je porastao u julu pošto su potrošači, uprkos manjem kupovanju automobila, pojačano pazarili široku lepezu druge robe.

Maloprodaja u SAD porasla je 0,7 odsto prošlog meseca, dok su podaci za jun blago revidirani naniže, tako da je rast prometa na malo u tom mesecu iznosio 0,3 odsto, a ne 0,4 odsto kako je prvobitno objavljeno, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva trgovine.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđali su rast maloprodaje od 0,3 odsto u julu.

U odnosu na jul prošle godine, maloprodaja je porasla 3,4 odsto.

Ako se izuzmu automobili, benzin, građevinski materijali i prehrambene usluge, maloprodaja u SAD je porasla prošlog meseca jedan odsto, nakon što je u junu napredovala za 0,7 procenata.

Julski rast maloprodaje nagoveštava snažnu privatnu potrošnju na početku trećeg kvartala, mada će tempo rasta potrošnje verovatno usporiti u odnosu na snažnu stopu od 4,3 odsto na godišnjem nivou zabeležnu u tromesečju april-jun.

Jaku privatnu potrošnju, koja čini više od dve trećine američke ekonomije, podupire najniža stopa nezaposlenosti u SAD za gotovo pola veka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Wall Street: Podatak o maloprodaji podigao indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2019, 08:17

NEW YORK – Na Wall Streetu su indeksi blago porasli, nakon oštrog pada dan prije, jer su dobri gospodarski pokazatelji ponešto ublažili strahovanja od recesije i negativnog utjecaja trgovinskog rata između SAD-a i Kine...Investitore je razveselio dobar podatak o maloprodaji. Promet u trgovini na...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.