Porasla industrijska proizvodnja: Najveći uticaj na to imala i proizvodnja derivata nafte

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porasla industrijska proizvodnja: Najveći uticaj na to imala i proizvodnja derivata nafte

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u julu 2019. godine za 3,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

U odnosu na prosek 2018. skočila je za 1,7 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu u odnosu na isti mesec prošle godine, imali su proizvodnja derivata nafte, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, i proizvodnja hemikalija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i hemijskih proizvoda.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 1,7 odsto, a prerađivačka rast od 4,1 odsto u odnosu na prosek 2018. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u julu na mesečnom nivou bila veća za 2,9 odsto, a prerađivačka za 8,2 odsto.

U julu je, na godišnjem nivou, prerađivačka industrija zabeležila rast od 6,0 odsto, dok je u sektoru rudarstva registrovan pad od 2,3 odsto, a u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 5,3 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.