Popović pozvao kineske investitori da ulažu u auto-industriju u Srbiji

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović pozvao kineske investitori da ulažu u auto-industriju u Srbiji

Želimo da što veći broj kineskih kompanija investira u automobilsku industriju u Srbiji, rekao je u Šangaju ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Popović je na Forumu o budućnosti automobilske industrije u Šangaju rekao da Srbija ima najbolje inženjere u Jugoistočnoj Evropi i dugu tradiciju u automobilskoj industriji.

"Srbija može da postane centar razvoja automobilske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << industrije budućnosti, gde ćemo zajedno sa kineskim partnerima razvijati inovativna rešenja za automobilsku industriju bazirana na veštačkoj inteligenciji i novim izvorima energije", rekao je Popović.
On je, govoreći u okviru 2. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma "China international import EXPO" istakao da jedna od četiri najveće globalne konsultantske kompanije, KPMG, predviđa da će do 2023. godine samo pet odsto globalne proizvodnje automobila, od današnjih 15 odsto, ostati na području Zapadne Evrope.
"Želimo da iskoristimo tu šansu i privučemo investicije u automobilski sektor u Srbiji", rekao je Popović.
On je čestitao kineskim partnerima 70. godišnjicu od osnivanja moderne Kine istakavši da se saradnja Srbije i Kine danas nalazi na istorijski najvišem nivou.
"Srbiju i Kinu vežu izvanredni politički i ekonomski odnosi, kao i čelično prijateljstvo naša dva naroda. Za to su najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping", rekao je Popović.
On je istakao da je automobilska industrija jedan od najboljih pokazatelja kako digitalizacija i tehnološke inovacije menjaju industrijske prakse najzrelijih sektora.
"Automobilski sektor će biti prvi koji će veštačku inteligenciju i robotiku uvesti u svakodnevni život ljudi", rekao je Popović i dodao da će u ovom sektoru tehnologije poput "big dejta" i mašinskog učenja imati značajnog udela.
Popović podseća da je inženjersko znanje najjači resurs koji Srbija ima.
"Naši inženjeri su se dokazali u najkompleksnijim istraživačko-razvojnim projektima, na najprestižnijim svetskim univerzitetima i najboljim svetskim kompanijama. Siguran sam da će zajednička saradnja inženjera iz Srbije sa njihovim kineskim kolegama doprineti jačanju ekonomije inovacija, u kojoj je automobilska industrija jedna od važnih oblasti", zaključio je Popović.
Ranije danas ministar Popović imao je sastanak sa pomoćnikom ministra trgovine NR Kine, Ren Hongbinom, sa kojim je razgovarao o razvoju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.
Na sastanku je potvrđena spremnost Kine da podstakne što veći broj kineskih kompanija da investira i započne poslovanje u budućem Industrijskom parku u Beogradu, čija će izgradnja, kako je najavio Popović, započeti krajem marta 2020. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.