Ponude više od 800 miliona evra

Izvor: Politika, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponude više od 800 miliona evra

Danas će biti poznati učesnici na aukciji koja je zakazana za sledeći ponedeljak

U aukcijskom nadmetanju za preduzeće "Mobi 63" i prateću licencu za rad, koje je zakazano za sledeći ponedeljak, najverovatnije će učestvovati sedam od deset prvobitnih interesenata. Kandidatura izraelskog "Diskaunt investment korporejšna" odbijena je još na početku priprema za izbor učesnika, dok se ruski operater MTS nedavno povukao, iako je je dobio status kvalifikovanog ponuđača. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prema još nepotvrđenim informacijama, na aukciji se, vrlo verovatno, neće pojaviti ni "Etisalat" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je u nezvaničnom saopštenju najavio tu mogućnost.

Ukoliko je "Etisalat" zaista odustao od nadmetanja, za "Mobtelovog" naslednika među mogućim interesentima preostali su "Dojče Telekom", "Telenor" iz Norveške, "Frans Telekom", "Oraskom Telekom" iz Egipta, "Mobilkom Austrija" i dva švedska operatera – "Telija Sonera" i "Tele 2". Međutim, ko će se u ponedeljak nadmetati za "Mobi 63" i nezaobilaznu licencu za rad, biće poznato danas, pošto Agencija za privatizaciju konstatuje ko je od kvalifikovanih ponuđača dostavio obavezujuće ponude, koje moraju biti više od 800 miliona evra.

Kako je predviđeno, najviša obavezujuća ponuda će ujedno biti i početna cena na aukciji, pred TV kamerama, na kojoj će ponude biti uvećavane za po 20 miliona evra. Ukoliko ponude dostave više od tri ponuđača, prema najavi ministra finansija Mlađana Dinkića, interesent sa najmanjom sumom neće moći da učestvuje u aukcijom nadmetanju. To pravilo je, prema njegovim rečima, doneto na osnovu sugestija privatizacionog savetnika koji je predložio da broj učesnika bude ograničen, kako bi bili motivisani da u inicijalnim ponudama naznače što višu sumu. Procedura za predstojeću aukciju, dalje, predviđa i to da, ukoliko dva ponuđača ponude istovetan iznos, za pobednika bude proglašen onaj ko je u obavezujućoj – inicijalnoj ponudi dao višu sumu. A, ukoliko se, što je malo verovatno, dogodi da su oba ponuđača čak i u obavezujućim ponudama naznačili istovetnu sumu, pobednik će biti izabran bacanjem novčića.

Da podsetimo, Vlada Srbije je prodaju preduzeća "Mobi 63" (infrastruktura sa pretplatničkom bazom koji su preneti iz "Mobtela") i izdavanje prateće desetogodišnje licence za rad, uslovila početnom cenom od 800 miliona evra. Osim toga, kako je i naglašeno u pozivu koji je objavljen u inostranoj štampi, učesnici u nadmetanju za "Mobi 63" mogu biti isključivo renomirani operateri mobilne telefonije sa najmanje tri miliona pretplatnika, koji su u prethodnoj godini ostvarili profit od najmanje 500 miliona evra.

U pobedničkoj sumi, za koju se pretpostavlja da će se kretati između 1,3 i 1,5 milijardi evra, dozvola za rad "Mobija" učestvuje sa 40 procenata – najmanje 320 miliona evra. Ukoliko postignuta cena bude viša od 1,1 milijardu evra, austrijski suvlasnici (investicioni konzorcijum "Arendene enterprajs limitid", registrovan na Kipru) preduzeća "Mobi 63" biće dužni da svojih 30 odsto akcionog paketa pridruže udelu Republike Srbije – 70 procenata. A ako cena bude manja 1,1 milijardu evra, Martin Šlaf i njegovi investicioni saradnici moći će da zadrže svoj suvlasnički udeo u "Mobiju". Ali, uz obavezu da državi isplati najmanje 96 miliona evra na ime 30 odsto postignute vrednosti licence. U svakom slučaju, državi će iz prodajne cene pripasti 82 odsto sredstava.

Kupac "Mobija 63" biće obavezan da preuzme oko 1200 zaposlenih u preduzeću. On, istovremeno, dobija garanciju da mogući treći operater mobilne telefonije licencu, ukoliko bude izdavana tokom naredne dve godine, neće dobiti po nižoj ceni od one koja će biti ostvarena u predstojećoj aukciji – početnih 320 miliona evra. Time je praktično zaštićena investicija u dozvolu za rad "Mobija".

Inače, postupak prodaje preduzeća "Mobi 63" vodi konzorcijum "Rotšild", registrovan u Parizu, koji je dao najbolju ponudu na konkursu za izbor privatizacionog savetnika u sektoru telekomunikacija. "Rotšild" je za svoje usluge tražio 0,293 odsto vrednosti bruto zarade od prodaje bivše "Mobtelove" infrastrukture i izdate licence. Drugoplasirani "UBS investment", iz Londona, svoje angažovanje je procenio na 0,65 odsto, a trećeplasirani "Goldman Saks internešenel", takođe iz Londona, na 0,83 prodajne cene.

M. Lakić

[objavljeno: 26.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.