Izvor: B92, 01.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednicima prete zaplene

Beograd -- Poljoprivrednici u Srbiji upozoravaju da bi iduće godine mogla da im zapreti masovna plenidba zemlje ukoliko ne uspeju da otplate kredite.

I stručnjaci i poljoprivrednici upozoravaju da bi tako nešto moglo da ima dugoročne posledice na domaću ekonomiju. Ovogodišnja žetva, koja je u toku, poslednji je momenat da se to spreči. Kombajni, holmeri, traktori koštaju više stotina hiljada evra, ali to što su ih njihovi vlasnici kupili - ne znači da je stanje u poljoprivredi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro.

Većina ovih mašina, ali i mnogo manjih, kupljena je kreditima.

Đubrivo, seme, dizel gorivo i drugi repromaterijal potreban za ovu proizvodnju je takođe kupljen kreditima koji su uzeti od komercijalnih banaka.

Mada ne postoji tačna informacija koliki je obim ratarske proizvodnje koji je vezan za kredite procene variraju od 30 do 50 odsto.

Međutim, u vreme kada su uzimani krediti, cene poljoprivrednih proizvoda su bile u proseku 20 odsto više, tako da je danas kalkulacija što se tiče otplate sasvim drugačija.

Rafail Ruskovsi, direktor zadruge "Zrno" iz Kucure, kaže da ima problema sa otplatom kredita, jer mu preduzeće nije likvidno.

"Svi imaju problema sa otplatom, samo je pitanje da li će banka aktivirati hipoteku”, kaže Ruskovski.

Milan Trifunović, direktor zadruge "Trifunović” iz Turije, objašnjava da se sada troše zalihe, ali upozorava da početkom 2010. neće više biti zaliha.

"Ne znam kako će se onda plaćati anuiteti”, rekao je on.

Većina kredita uzeta je na osnovu hipoteka na zemlju i to u odnosu jedan naprema dva.

Ako banke aktiviraju hipoteke, doći će u posede velikih površina zemlje koje će biti prodate jeftino, da bi sačuvale sopstvenu likvidnost.

A to bi, slično onome što se dogodilo u Americi, moglo da dovede do pada cene poljoprivrednog zemljišta koja je blago rasla proteklih godina.

Milan Trifunović kaže da "to nije scenario, to se već događa”. On navodi da se već desilo da kod njega dođe poljoprivrednik da ponudi zemlju na prodaju kako bi vratio kratkoročni kredit.

"Ko će onda raditi zemlju ako nećemo mi - to će biti kraj vojvođanske poljoprivrede", upozorava Rafail Ruskovski.

Trenutno u Srbiji, formalno, stranci ne mogu da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta, ali kada se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u potpunosti primeni, za pet godina to će se promeniti – što znači da će cena zemlje drastično skočiti.

Ako do najcrnjeg scenarija dođe, neko ko trenutno ima pravo da kupuje zemlju i ima novca odlično će zaraditi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.