Poljoprivrednici i dalje mogu na njive, a evo kako da nabave RADNE DOZVOLE za sezonske radnike

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2020, 15:18

Poljoprivrednici i dalje mogu na njive, a evo kako da nabave RADNE DOZVOLE za sezonske radnike

Počela i setva povrća

Paralelno sa setvom jarih poljoprivrednih kultura treba da krene i setva povrća.

Njive su sve gotove da se krene u posao ali dok se zemlja ne ugreje poljoprivrednici vode brigu, da li će se moći kretati i posle 17 časova.

Malo je njih tačno upućeno u to da se uz radnu dozvolu i dokaz da su aktivno registrovano gazdinstvo može kretati do 20 časova, pa i danas kada je zabranjeno kretanje od 13 časova do ponedeljka u 5 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izjutra.

- Zemljoradnici zahteve o dozvoli kretanja treba da upute E-poštom Ministarstvu poljoprivrede i popune obazac sa navednim ličnim podacima, kao i da napišu broj gazdinstva - ističe iz Agrarnog savaza Srbije Nenad Manić. - Nakon toga Ministarstvo zahtev prosleđuje mesnoj stanici policije koja izdaje dozvolu za kretanje posle 17 časova. Na dozvolu ne treba dugo čekati.

Isto pravilo, kaže, važi i za radnu snagu potrebnu na njivama. I za njih nosilac gazdinstva od policije dobija odobrenje.

Poljoprivrednik iz Gospođinca Dušan Petrović kazao je da je tek nedavno saznao za tu mogćnost.

- Treba da posejem luk na 30 hektara, pošto tako veliki posao ne mogu da uradim sam, čuo sam i proverio da treba da se javim Ministarstvu poljprivrede. Pošto su mi se ćerka i zet vratili iz inostranstva i hoće da se sa mnom bave povrtarstvom, a umesto mene su ispunii obrazac na kompjuteru, jer se ja ne snalazim u tome - naveo je Petrović.

On je kazao da je tražio dozvole i za 30 sezonskih radnika, pa je sada u iščekivanju da uzme radnu dozvolu za kretanje i posle 17 časova, za njega i radnike.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljeno je obaveštenje namenjeno i za voćare, povrtare i stočare, da za kretanje danas posle 13 časova do 5 sati u ponedeljak odnosno od 17 časova do 5 časova, treba da podnesu zahteve Sektoru za poljoprivrede inspkcije odnosno Upravi za zaštitu bilja.

Skrenuta je pažnja na to, da obavezno popune sva polja u obrazcu. Isto važi i za pčelare.

Po rečima poljoprivrednika iz Кovina Jadrana Anđelkovića, ratari su imali sastanak sa predstanicima opštine kada im je saopšteno da ih policija neće kažnjavati ako ih zatekne napolju do 20 časova i imaju kod sebe uvrernje da su aktivno poljoprivredno gazdinstvo

- Ali samo do 20 časova, pod uslovom da smo u traktorima, ali za vožnju u putničkim automobilima neće imati obzira - naglasio je Anđelković.

Prema njegovim rečima u ozbiljnim problemima mogu da se nađu poljoprivrednici stariji od 65 i 70 godina, ukoliko nemaju mlađe članove porodice koji znaju da obave setvu.

- Moj otac je kod kuće nigde ne izlazi, ali sam ja tu da odem na njivu i uradim posao - kaže on.

- Bilo je reči, pre nedelju dana, da ćemo moći ostajati duže na njivama, ali se o tome sada ne priča, već poljoprivrednicima sugeriše da se drže dozvole kretanja kao što to važi i za druge građane - kaže poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Кiš.

- Uglavnom idemo letnjim putevima i ne vidimo ljude, već u daljini trakotre, pa nema međusobnih kontakata, osim što na putevima susrećemo srne, zečeve i fazane - kaže Кiš i dodaje da nije čuo da su, bar za sada, zemljoradnici imali problema ako su se zadržavali duže od 17 časova na oranicama.

Međutim, Кiš ističe, da je tako bilo, i da sada predstoji pravi posao, kada će oranice biti punije poljoprivrednika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.