Poljoprivreda se vraća na predratni nivo

Izvor: TvojPortal.com, 01.Jul.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivreda se vraća na predratni nivo

BizLife.rs Do 2016. godine u Srpskoj bi, prema strategiji razvoja poljoprivrede, trebalo pokušati vratiti proizvodnju pšenice na predratni nivo tako da zadovoljava domaće potrebe, i to na površinama od 60 000 do 70 000 hektara, uz prinos od četiri do pet tona, rekao je direktor Poljoprivrednog instituta Srpske Mihajlo Marković.


Marković je nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Miroslavom Milovanovićem istakao da se Programom proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << merkantilne i semenske pšenice u Srpskoj želi postići to da putem Instituta bude obezbeđeno što više domaćeg semena.
On je istakao da se ove godine očekuju kreditna sredstava Svetske banke i od Ministarstva poljoprivrede da bi se izgradile dodatne laboratorije i obezbedila oprema u Institutu.
Marković je podsetio da u Poljoprivrednom institutu postoje dva zavoda koja imaju labaratorijsku opremu, i to Zavod za agrohemiju i agroekologiju gde se kontrolišu stočna hrana, pesticidi, teški metali i zemljišta, a drugi je Zavod za biotehnologiju i semenarstvo.
Ministar Milovanović  rekao je novinarima u Banjaluci da je danas posetio Institut kako bi mu bio predstavljen Program proizvodnje merkatilne i semenske pšenice za potrebe Srpske, da se vidi kako je taj program pripremljen i koliko može da zaživi.
''Ova poseta proistekla je na nakon sastanka od pre deset dana na kojem su bili predstavnici Instituta, proizvođača pšenice i mlinara, na kojem je donesen zaključak da je Institut zadužen da pripremi Program proizvodnje merkatilne i semenske pšenice u Srpskoj'', rekao je Milovanović, koji je posetio i labarotorije Instituta.
Direktor najvećeg mlinsko-prerađivačkog preduzeća u Semberiji - "Žitoprometa" Slaviša Gligorević ranije je rekao da domaći proizvođači loše prolaze sa pšenicom jer ne primenjuju, kako je rekao, ozbiljne agrotehničke mere, te sa rodom od 3,5 tona po hektaru ne mogu biti konkurentni na tržištu.
U Semberiji, najvećoj žitnici u Srpskoj,  pšenicom je zasejano 12 456 hektara. Prosečan višegodišnji prinos pšenice je oko četiri tone po hektaru.

poljoprivredapsenica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.