Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika ne može bez ekonomije

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da su Studija o izvodljivosti i uslovi međunarodnih finasijskih institucija veoma povezani.

Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, guverner Narodne banke Srbije podseća da zahteve koje nam je postavio Međunarodni monetarni fond Srbija ispunjava na dobrovoljnoj bazi, te da samo od nas zavisi da li ćemo u budućnosti dobiti nove finansijske tranše, odnosno otpis dugova prema Pariskom klubu.

Jelašić je rekao i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važno razumeti koliko su povezane Studija o izvodljivosti i uslovi međunarodnih finansijskih institucija: "Dakle, taj princip nekoliko meseci ćemo juriti generae, a onda ćemo se baviti ekonomijom, pa ćemo rešavati neka druga politička pitanja, dokaz je da na svim tim stvarima treba da se radi paralelno. I kada je reč o političkom, i kada je reč o ekonomskom delu. Isto tako, sa tim se potvrđuje i ono o čemu smo jako često razgovarali, a to je da i ako završimo uspešno ovaj trogodišnji program sa MMF-om i posle toga dobijemo otpis 15 odsto, što je negde oko 750 miliona dolara, to ipak ne znači da u sledećim fazama pridruživanja EU, u našem odnosu prema svetskoj banci i u svim drugim našim ekonomskim odnosima neće biti važno da i ovaj program sa MMF-om uspešno završavamo", kaže Jelašić.

Na pitanje da li je tri meseca, koliko smo dobili od MMF-a da počnemo sa restrukturiranjem javnih preduzeća, dovoljno i da li su u Vladi spremni da se suoče i sa socijalnim nezadovoljstvom Jelašić je odgovorio: "Za to je tri meseca više nego dovoljno, a sad dokle ćemo mi stići za ta tri meseca, to je drugo pitanje. Ja mislim da je ovo, što se tiče ovog početka, znači da se izdvoje one aktivnosi koje ne pripadaju osnovnim aktivnostima preduzeća, da se ubrza privatizacija tih delova, da princip sve što je dug preuzima država, a sve što je naše to je isključivo naše, dakle da se to konačno preseče. To znači da ne može 'Jat' da kaže - e sad, moje dugove ćete da plaćate vi, a hotel je naš i to niko ne sme da uzme."

Guverner je rekao da projektovana inflacija za ovu godinu ostaje 9,1 posto, s tim što je i za takav procenat potrebno ispuniti sve dodatne uslove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.