Podsticaji domaćim i stranim investitorima u oblasti turizma (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaji domaćim i stranim investitorima u oblasti turizma (AUDIO)

Ministarstvo privrede izvojilo je 10 milijardi dinara za podsticaje investitorima, dok je za podršku malim i srednjim preduzećima namenilo najmanje 3 milijarde. U ovom ministarstvu kažu i da će biti nastavljeno sprovođenje mera koje su se pokazale kao dobre i korisne, a istovremeno su značajno doprinele prvirednom rastu u prošlog godini. 

Državni sekretar Dragan Stevanović objašnjava da su podsticaji namenjeni kako domaćim, tako i stranim investitorima, te da čine polovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžeta tog ministarstva, kao i da je ove godine predviđena podrška mahom investitorima koji žele da ulažu u banjska, odnosno turistička područja.

Ministarstvo privrede nastaviće da sprovodi mere utvrđene prethodnih godina, koje su doprinele privrednom rastu koji je Srbija ostvarila 2019. godine, kaže Stevanović.

On podseća da je 2019. godina započela sa milijardu i 700 miliona dinara namenjenjih podršci malih i srednjih preduzeća, dok je godina završena sa dodeljenih 3 milijarde dinara.

"Ovu godinu započinjemo sa 3 milijarde i 100 miliona dinara koliko je opredeljeno", ističe Stevanović i dodaje da taj novac neće biti konačna cifra namenjena u svrhu podrške malih i srednjih preduzeća.

Državni sekretar navodi i da je među planovima Ministarstva privrede za 2020. godinu i nastavak infastrukturnih projekata u poslovnim zonama.

"Značajan korak je preduzet kada je reč o realizaciji projekata industrijskih zona, s obzirom na to da je u tu svrhu opredeljeno milijardu 400 miliona dinara", ističe Stevanović i dodaje da će tim novcem biti sufinansirani ili finansirani projekti u okviru lokalnih samouprava.

Kada je reč o zakonima u nadležnosti Ministarstva privrede, Stevanović naglašava da je u prvim danima ove godine počela primena izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima. Njime je, kako objašnjava, predviđena i mogućnost prava na sticanje udela u društvima sa ograničenom odgovornošću.

"Mislim da je to veoma značajno, s obzirom na naše ambicije u sferi informacionih tehnologija, a naročito je važno da je reč o sektoru koji je u našoj zemlji snažan ali i dalje u razvoju, te će to biti dodatni mehanizmi pomoću kojih će u ovoj ali i drugim oblastima biti angažovane najbolje firme", objašnjava Stevanović.

Državni sekretar Dragan Stevanović zaključuje da je plan države da Srbija bude među prvih 10 zemalja na Duing biznis listi i dodaje da će to već u ovoj godini iziskivati ozbiljne napore u zakonodavnom smislu i kada govorimo o Zakonu o privrednim društvima, podzakonskim aktima ali i o Zakonu o stečaju.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.