Počinje izgradnja Koridora 11, na trasi 25 mostova i tri tunela

Izvor: RTS, 16.Maj.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja Koridora 11, na trasi 25 mostova i tri tunela

Izgradnja deonice Koridora 11 "Preljina–Požega" počinje sutra. Saobraćajnica će biti duga 30,9 kilometara. Na trasi 25 mostova i tri tunela. Vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija "Čajna kontrakšn korporejšn" je 450 miliona evra. Rok završetka radova je dve i po godine.
Jednu trećinu trase činiće mostovi i tuneli, a novom saobraćajnicom, kada bude završena, od Čačka do Požege, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umesto dosadašnjih 45 minuta, stizaće se dva puta brže.

"Od Preljine, do Požege, nova deonica Koridora 11 podeljena je u tri sektora: prvi vodi do Prijevora, duž Čemernice i delom Zapadne Morave. Biće dug 8,2 kilometra, imaće tunel, most i tri nadvožnjaka.
Od Prijevora do Lučana treba asfaltirati 15,5 kilometara, izgraditi 20 mostova i tunel dug 750 metara.
Treći sektor, od sedam kilometara, od Lučana do Požege, obuhvata i izgradnju tri mosta, tunela, petlje u Lučanima i mosta preko reke Bijelice.
Deonica je posebno važna čitavom užičkom regionu – izvozno orijentisanom, čija je spoljnotrgovinska robna razmena premašila milijardu evra, a turistički bilansi govore o 1.200.000 registrovanih gostiju na godišnjem nivou.
"Koridor 11 otvara, praktično, vrata industriji ovoga kraja, i garantuje da će sada proizvodi koji su bili na svetskom tržištu opstati na svetskom tržištu, ali i povećati svoje učešće na svetskom tržištu, jer će komunikacija sa svetskim tržištem biti nemerljivo bolja nego što je do sada bila", navodi Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije.
Miroslav Rađen, direktor TO "Regija Zapadne Srbije", navodi da će se izgradnjom ove trase auto-puta povećati broj stranih turista u tom kraju, jer će vreme putovanja biti upola kraće.
Kod Požege, kako je planirano, Koridor 11, ka Crnoj Gori, ukrštaće se sa auto-putem Beograd–Sarajevo, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, čija će izgradnja, kako je najavljeno, početi ove godine.
Koridor 11 biće povezan i sa Koridorom 10 i ovakva mreža modernih saobraćajnica obezbediće regionalno povezivanje čitave Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ PRISUSTVUJE POČETKU IZGRADNJE AUTOPUTA PRELJINA-POŽEGA! Vrednost radova je 450 miliona evra, a završetak za najkasnije 36 meseci

Izvor: RTV Pink, 16.Maj.2019

Izvođač radova je kineska kompanija CCCC, a reč je o nastavku projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Nastavak na RTV Pink...

Šta meštanima znači auto-put Preljina–Požega

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019

U Pakovraću, kod Čačka, sutra će zvanično biti otvoren početak radova na auto-putu Preljina–Požega. Ta deonica duga je 31 kilometar i koštaće 450 miliona evra. Šta ta deonica na Koridoru 11 znači za građane tog dela Srbije, u priči Katarine Radulović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.