Izvor: B92, 23.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početkom iduće nedelje rasprava o šećernoj aferi

Beograd -- Vlada Srbije i savezne vlasti znale su za šverc šećera, ali nisu ništa preduzele da to spreče, zaključak je Saveta za borbu protiv korupcije koji je u poslednjih nekoliko meseci istraživao šećernu aferu. Član Saveta Ivan M. Lalić rekao je u izjavi za B92 da je utvrđeno da je Srbija "na crno" iz Evropsku uniju uvezla 287.000 tona, odnosno 12.000 šlepera šećera, koji je potom prepakovan pa izvožen u EU, ali pod oznakom da je proizveden u Srbiji. Savet za brobu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korpucije uputio je detaljan izveštaj o šećeru Zoranu Živkoviću, Božidaru Đeliću , Goranu Pitiću i Aleksandru Vlahoviću. Svi oni su nam rekli da izveštaj još uvek nisu dobili i da zbog toga ne mogu da komentarišu navode i saznanja saveta.

Ivan M. Lalić kaže da su članovi Saveta bili potpuno zapanjeni kada su dobili dokumentaciju od evropske unije i od zaintersovanih kompanija. Zaključak je, prema njegovim rečima, potpuno jasan. "Vlada je imala veliku šansu od EU da izgradi jednu stratešku industriju u Srbiji. Tu šansu su proćerdali i nakon mnogo žutih kartona od strane EU celu priču su srozali na nivo švreca" kaže Lalić i napominje da smo se kao država ozbiljno obrukali.

"U EU zaštićena cena njihovog šećera je 650 evra po toni. Na svetskom tržištu šećer vredi 300 evra po toni. Mi smo uspeli da dobijemo cenu od 600 evra po toni, to je taj preferencijal za viškove naše proizvodnje u Evropskoj uniji. Međutim, tu se sada koristi sjajna poslovna prilika, pa se kupuje i uvozi jeftini šećer iz sveta, i onda reeksportuje nazad, prepakovan, sa srpskim štambiljom na paketiću, u Evropsku uniju. Šta iz ovoga možemo da zaključimo? Da smo mi ili banana država koja nije u stanju da vidi 12.000 šlepera koji ulaze u zemlju, namerno ili slučajno. Ako je slučjno. Ako je država nesposobna, onda smo zaista banana-država, a ako je namerno, to je već stvar istražnih organa. Često se ova priča vezuje za MK komerc', mi se u ovom trenutku nismo bavili MK komercom', jer je to de fakto posledica nečinjenja. Da li je bilo dosluha države i MK komerca', to je opet stvar koja se ne tiče saveta, mi smo tu da ukažemo na problem, a on je dramatičan i vrlo vidljiv", rekao je Lalić.

Upitan da li su prilikom istraživanja članovi saveta ipak došli do nekakvog dokaza kojim se potvrdjuje da je "MK Komerc" učestvovao u prepakivanju šećera, Ivan M. Lalić je rekao:"Pokušajte to da shvatite kao jedan mehanizam. Što se tiče MK komerca', u njihovim magacinima jeste bio šećer koji je imao srpski atest i tako dalje, ali, recimo, nije bilo provere porekla, nije bilo dozvoljeno da se vidi koja je krajnja destinacija eksporta, što je gospodin Kostić pravdao time da je u pitanju poslovna tajna".

Vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić u izjavi za B92 tvrdi da navodi saveta nisu tačni jer je, kako kaže,atest "MK komercu" izdavan isto kao i svima ostalima. "Navoditi u nekom izveštaju da atest koji je 'MK komerc' imao, ali nije proveravan, zvuči kao navođenje vode na neku vodenicu koja nije u redu. Naime, kako nije proveravan atest ili je proveravan kod 'MK komerca', takoje i kod svih ostalih izvoznika, tako da nema ovde nikakvog iznimnog slučaja kada je u pitanju 'MK komerc'. Sertifikati o poreklu robe su izdavani na jedan standardizovan način od srpske carine, koji Evropa ne priznaje, i Evropa smatra da taj sertifikat treba mnogo ozbiljnije proveravati i pre nego što se udari pečat o srpskom poreklu, treba da postoje određeni standardi za njegoivo izdavanje", rekao je Kostić.

Vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić u izjavi za B92 kaže da bi pre svega voleo da mu neko objasni šta znači uvoz na crno. Ako je uvoz na crno uvoz preko Crne Gore što je, kako kaže, radilo dosta firmi onda je to jedan skoro legalan šverc. Na pitanje šta uopšte znači legalan šverc, Kostić kaže: "Naravno da o klasičnom pojmu šverca, kako to običan svet smatra da neko uzme šleper pa pređe sa njim preko granice i prošvercuje robu, nema ni reči da 12.000 šlepera uđe na taj način. Međutim, ja pričam o nečemu što je bila javna tajna da je veliki broj firmi, cela praktično južna Srbija, snabdevala se šećerom koji je uvožen preko Kosova i preko Crne Gore naročito, uz manje plaćene dažbine. Problem je tadašnje administracije koja to na vreme nije uočila i koja na vreme nije reagovala da se to spreči", rekao je Kostić. On kaže da "MK komerc"nikada nije uvezao ni jedan kilogram šećera preko Crne Gore.

Ivan M. Lalić smatra da je na kraju lanca korupcije najmanji problem da li je "MK komerc" učestvovao u svemu, već je, kako kaže, mnogo važnije pitanje ko je omogućio Kostiću da se u pravom trenutku nađe na najboljem mestu i da zaista ima jednu ozbiljnu korist od cele priče. "Tu pominjem i privatizaciju, gde je opet nečinjenjem države došlo do toga da se te šećerane prodaju u bescenje. Ono sve što je prethodilo i što je omogućilo gospodinu Kostiću da se zaista tako lepo oseća u svojoj situaciji vlasnika tri šećerane", rekao je Lalić.Miodrag Kostić kupio je tri šećerane za ukupno devet evra. Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju u izjavi za B92 kaže da mu uopšte nije jasno zašto Savet navodi takav primer, jer ih je on sam čak dva puta zvao da učestvuju i nadgledaju proces privatizacije. Vlahović tvrdi da je privatizacija šećerana urađena strogo po zakonu. "Svi potencijalni kupci su imali šansu da učestvuju, ništa tajno nije obavljeno, naprotiv, u potpunosti je poštovana Uredba o tenderskoj proceduri, odnosno Zakon o privatizaciji i to što se pojavio samo jedan kupac to nije problem ni agencije ni ministarstva, ono što je za nas bitno je da se danas, godinu dana posle, realizuje plan investiranja u šećerane u skaldu sa investicionim programom, da se postiže zahtevani nivo proizvodnje i da se u potpunosti poštuje socijalni program. Prema tome, niti kod te privatizacije, niti kod bilo koje druge privatizacije, ne postoje nikakvi tajni podaci, niti jedna transakcija nije urađena tajno, naprotiv, sve transakcije su bile potpuno javne i mi smo, kao što smo i dva puta do sada Savetu uputili poziv i pismo za aktivnu saradnju, spremni i danas da otvorimo taj dosije privatizacije i šećerana i bilo kog drugog preduzeća", rekao je Vlahović.Ivan M. Lalić kaže da se savet za borbu protiv korupcije ovoga puta nije bavio posledicama u koje spada i "MK Komerc" već su pokušavali da utvrde korene korupcije. "Želimo da ceo problem razjasnimo sa Vladom Srbije. To je stvar od opšteg javnog interesa i svi podaci će biti predočeni javnosti", napominje Lalilć. "U moru afera i svega što se dešava na političkoj sceni jako je važno da se stvar uozbilji i da se odakle potiče korupcija, a to je, slobodno mogu da kažem, državna korupcija", kaže Ivan M. Lalić. On dodaje da će se veoma uskoro u sukobu argumenata saveta i Vlade Srbije lako utvrditi da li je to tako.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.