Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak oporavka Trudbenika

Beograd -- Ministar građevine Dragoslav Šumarac najavio je početak oporavka KMG "Trudbenik", kako bi se to preduzeće pripremilo za prodaju. Šumarac kaže da je Vlada izdvojila 67 miliona dinara za zbrinjavanje 500 radnika od preko hiljadu prekobrojnih: "Neki su radnici već izrazili želju da odu u penziju i ove godine ćemo, pored socijalnog programa, još uložiti oko 50 miliona po osnovu subvencija, za repromaterijal, obnovu mašina, itd". Prema programu konsolidacije, ostatak prekobrojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraće da se odluči za penziju, prekvalifikaciju ili otpremninu od 6.000 dinara za svaku godinu radnog staža.

Sindikalni poverenik "Nezavisnosti", Mladenko Duvnjak, kaže da je potrebno pet puta više novca za realizaciju socijalnog programa u toj firmi. Međutim, Duvnjak, se ipak zahvalio ministru Šumarcu, što je ispunio obećanje da će to preduzeće, pre privatizacije, biti konsolidovano.Šumarac je dodao da je za ovu godinu planirano 20 milijardi dinara za oporavak građevinskih firmi, a sa ciljem da se ubrza proces njihove privatizacije. Podsetimo, do devedesetih godina, "Trudbenik" je bio u vrhu svetskog građevinarstva. Međutim, to preduzeće je i jedno od najzaduženijih zbog nenaplaćenih radova u zemlji i inostranstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.