Počeli radovi na termoelektrani: Blok 7 postaje veliko gradilište

Izvor: B92, 02.Nov.2019, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi na termoelektrani: Blok 7 postaje veliko gradilište

Tuzla -- Izgradnja dugo najavljivanog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla zvanično je počela u petak uvođenjem izvođača u pripremne radove na odabranoj lokaciji.

Rok za završetak pripremnih radova je 12 meseci, a vrednost ugovora 17,9 miliona KM (9,1 miliona evra) bez PDV-a.

Pripremni radovi podrazumevaju pripremu oko 270 hektara površine koju treba poravnati na potrebnu nadmorsku visinu, treba napraviti nekoliko odvodnih kanala, izmestiti postojeće cevovode i dalekovode, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripremiti teren za izgradnju velikih i teških objekata kakav je Blok 7, ali i odraditi sve druge pripreme koje će omogućiti izgradnju bloka.

"U narednim danima očekujemo da to postane jedno veliko gradilište i da se u narednih 12 meseci radi na pripremi tog terena, te da se u tom periodu gradilište sukcesivno predaje kineskom izvođaču koji će na proleće naredne godine početi sa prvim radovima vezanim za realizaciju ugovora o izgradnji Bloka 7", rekao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u "Elektroprivredi BiH", prenose Nezavisne novine.

Pripremne radove vršiće domaći konzorcijum koji nije iz Tuzlanskog kantona.

Na čelu grupacije je kompanija ITC iz Zenice, a učesnici su "Integral inženjering" Banjaluka i "Prijedorputevi".

"Pored toga, očekujemo da će do 50 odsto EPC ugovora raditi domaća radna snaga, domaće kompanije, što je i ugovorna obaveza i naša, a i kineskih partnera. Dakle, očekujemo da sav onaj posao koji je moguće raditi u BiH, urade domaće kompanije", ispričao je Salkić i naglasio da ima dio ECP ugovora u vrednosti 63 miliona eura koji će u potpunosti biti ponuđen domaćim kompanijama.

Blok će godišnje trošiti 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožim kriterijima domaćeg zakonodavstva i sa direktivama EU, tvrde iz Termoelektrane. S tim se slaže i Vlada TK.

"Osim toga što će blok trošiti manje uglja, toplinska iskoristivost uglja će biti veća. Drugo, to su moderna filterska postrojenja za odsumporavanje, nije stopostotno pročišćenje, ali je ekološki značajno za razliku od ranije. Povećanjem toplifikacije i smanjenjem broja ložišta koja sada lože svašta, dodatno će se smanjiti ekološki pritisak na ovaj prostor", pojasnio je značaj projekta za TK Denijal Tulumović, premijer kantona.

Mišljenje premijera ne dijele mještani Bukinja, koji žive u neposrednoj blizini TE i godinama upozoravaju na štetne posledice njenog rada. Nadiha Paščanović iz mesne zajednice Bukinje skeptična je po pitanju promena najavljenih ovim projektom.

"Ja kao stanovnica ove mesne zajednice od 1993. godine nisam osjetila nikakav boljitak. Mislim da meštani Bukinja neće imati neku posebnu privilegiju što se tiče Bloka 7 jer ni do sada nije ništa posebno. Jedino šta smo dobili sa ovim blokovima su oboljenja i bolesti", ispričala je Paščanovićeva i još jednom podsetila da Bukinje imaju veliki broj obolelih osoba.

Uglavnom se radi o karcinomima, respiratornim infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva, kao i o kardiovaskularnim bolestima.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u Termoelektrani Tuzla, koji treba da budu ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW. Snaga novog bloka će biti 450 MW i proizvodiće deset posto više nego ova tri bloka.

Ukupna vrednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće "Elektroprivrede BiH", dok je ostatak kredit Eksim banke. Blok bi trebalo da bude završen krajem 2024. godine.

Smatra se da je ovo najveći posleratni projekat u BiH. Zadnji izgrađeni blok u "Eleketroprivredi" je Blok 7 u Termoelektrani u Kaknju koji je napravljen pre 31 godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.