Izvor: Blic, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela prinudna naplata poreza na ekstraprofit

Počela prinudna naplata poreza na ekstraprofit

BEOGRAD - Aleksandar Radović, predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju i direktor Republičke uprave javnih prihoda izjavio je juče za 'Blic' da je počela prinudna naplata i plenidba imovine od 20 ekstraprofiterskih firmi i ekstraprofitera koji nisu platili porez u zakonskom roku. On je rekao da je poreska osnovica tih ekstraprofitera u ukupnoj vrednosti od dva miliona nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << maraka, navodeći samo da se na tom spisku nalaze firme 'DiBek' iz Beograda i 'Zora D.O.O.' iz Topole, kao i Miroslav Veličković iz Leskovca.

Radović je naglasio da je do sada uručeno 300 poreskih rešenja po osnovu plaćanja poreza na ekstradohodak i ekstraimovinu u ukupnoj vrednosti od 138 miliona maraka i dodao da je iz Fonda za razvoj naplaćeno 11,8 miliona maraka. On je najavio da će Komisija uskoro saopštiti još 10 ekstraprofiterskih firmi koje bi trebalo da plate porez u ukupnoj vrednosti 12 miliona maraka, ali nije precizirao o kojim firmama se radi.

Kako 'Blic' nezvanično saznaje, na tom spisku novih deset ekstraprofitera kojima je porez razrezan, nalaze se beogradske firme 'Velefarm', 'Soko Štark', 'Bemo' i 'Graneksport', kao i 'Hemofarm' iz Vršca. Žalbe na prošlonedeljni izveštaj Komisije uložili su 'Galenika' i 'Beopetrol'. 'Galenika' bi, prema odluci Komisije za ekstra profit, trebalo da plati porez u visini od 55 miliona maraka, a 'Beopetrol' 24 miliona maraka. N. Čaluković

'Stankom' natovario sebi dodatni porez

'Najkvalitetniju saradnju' Komisija je za sada sasvim neočekivano imala sa 'Stankomom' koji se žalio na odluku Komisije da plati

porez na ekstraprofit od 20,9 miliona maraka.

- Ono što je sigurno jeste da posle žalbe 'Stankomu' ne možemo da povećamo poresku osnovicu na prethodni izveštaj Komisije. Međutim, u dokumentaciji 'Stankoma' dostavljenoj u toj žalbi pronađeni su tako zanimljivi dokumenti koji otvaraju perspektivu otvaranja novog postupka protiv te firme. 'Stankom' je želeo da smanji poresku osnovicu, ali može se desiti da je poveća - zaključio je Radović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.