Izvor: TvojPortal.com, 01.Okt.2012, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po­sku­plju­ju ra­ču­na­ri i špo­re­ti, ali i mle­ko i me­so...

Tvoj portal  U Sr­bi­ju danas sti­že ta­las po­sku­plje­nje iza­zvan po­ve­ća­njem, pre sve­ga, PDV-a s 18 na 20 po­sto i ra­stom ak­ci­za, ali ne sa­mo zbog to­ga. Ono što ni­je po­go­đe­no sko­kom po­re­za i ak­ci­za, po­sku­pe­će iz dru­gih raz­lo­ga, to jest zbog si­ro­vi­na, su­še, a to na­rav­no va­ži za mle­ko, me­so...
Sve u sve­mu, hra­na, ci­ga­re­te, sred­stva za lič­nu i kuć­nu hi­gi­je­nu, gre­ja­nje, naft­ni de­ri­va­ti >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << po­če­će da do­bi­ja­ju no­ve ce­nov­ni­ke uve­ća­ne i do 20 pro­ce­na­ta.


Iako PDV na hra­nu osta­je osam po­sto, ona će, ipak, bi­ti sku­plja. Mle­ko i mleč­ni pro­iz­vo­di po­sku­pe­će iz­me­đu dva i če­ti­ri po­sto, sve­že me­so tri po­sto i vi­še, me­sne pre­ra­đe­vi­ne pet pro­ce­na­ta, ko­li­ko će "sko­či­ti" i ce­na še­će­ra, a ulja iz­me­đu de­vet i 16 po­sto.
Slat­ki­ši i sla­ne gric­ka­li­ce bi­će sku­plji od tri do čak 40 pro­ce­na­ta, mar­ga­ri­ni i ma­jo­ne­zi do de­set, za ko­li­ko će po­sku­pe­ti i za­mr­znu­ta ri­ba iz uvo­za, a za­mr­znu­to vo­će oko 30 po­sto.
U Sr­bi­ji će va­ti no­va sto­pa PDV-a od 20 po­sto, ume­sto do­sa­da­šnjih 18, a po­ve­ća­ne su i ak­ci­ze na di­zel-go­ri­vo, teč­ni naft­ni gas i ci­ga­re­te. Svi pro­iz­vo­đa­či i pro­dav­ci mo­ra­ju da za pro­da­te ro­be i uslu­ge dr­ža­vi iz­dvo­je još dva od­sto nji­ho­ve vred­no­sti, što će se od­ra­ži­ti na kuć­ne bu­dže­te, a ak­ci­ze će ta­ko­đe po­gu­ra­ti ce­ne. No­va po­re­ska po­li­ti­ka već ju­tros se osli­ka­la u ce­nov­ni­ci­ma, a spi­sak na­mir­ni­ca, kuć­nih po­trep­šti­na, be­le teh­ni­ke, apa­ra­ta i sve osta­le ro­be za ko­ju se po­ve­ća­va po­re­ska sto­pa je ki­lo­me­tar­ski. Oče­ku­je se, po­me­ni­mo, da efe­kat po­ve­ća­nja PDV-a u dr­žav­noj ka­si bu­de u 2013. oko 35 mi­li­jar­di di­na­ra vi­še.
– PDV se ko­ri­gu­je za op­štu sto­pu, što ne uklju­ču­je po­seb­nu sto­pu. To kon­kret­no zna­či da pro­me­na PDV-a ne­će zna­či­ti i auto­mat­sko po­ve­ća­nje ce­na za dva po­sto jer oko 700 ar­ti­ka­la u na­šem asor­ti­ma­nu, ko­ji pri­pa­da­ju ka­te­go­ri­ji osnov­nih na­mir­ni­ca, ne­će ima­ti ko­ri­go­va­nu sto­pu PDV-a. Vr­lo je va­žno na­po­me­nu­ti da je uče­šće tih ar­ti­ka­la umno­go­me ve­će u od­no­su na ukup­nu pro­da­ju. Po­sku­plje­nja, is­klju­či­vo za iz­nos PDV-a, oče­ku­ju se, ka­da je i zva­nič­no na­ja­vlje­no, od 1. ok­to­bra – ob­ja­šnja­va za naš list Oli­ve­ra Ćir­ko­vić iz kom­pa­ni­je "Uni­ve­rek­sport".
Izvor:dnevnik.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Srbija razgovara: Ima li konsenzusa o novoj kosovskoj politici

Izvor: Politika, 01.Okt.2012

Jo­va­no­vić: Da­čić bi Sr­be ju­žno od Ibra ser­vi­rao Pri­šti­ni. – Ra­den­ko­vić: Po­li­ti­ka DSS-a pre­ma KiM bi­la je po­gub­na ..Pred­sed­nik Sr­bi­je To­mi­slav Ni­ko­lić že­li da po­stig­ne kon­sen­zus o plat­for­mi za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.