Plenkovićev posjet otvara vrata velikim kineskim investicijama u Hrvatsku

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Nov.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenkovićev posjet otvara vrata velikim kineskim investicijama u Hrvatsku

ZAGREB - Na hrvatskom investicijskom forumu koji se prekosutra zbiva u Pekingu bi najveće kineske kompanije trebale formalizirati neke nove investicije u Hrvatskoj, a sve u prisustvu premijera Plenkovića koji u toj zemlji ostaje punih pet dana.

"To je prvi put u povijesti da jedan hrvatski premijer ostaje tako dugo u Kini. Činjenica je da će se tamo susresti s nekim od najvažnijih poslovnih ljudi u Kini, od koji neki nikad nisu bili u Hrvatskoj, zbog toga je vrlo važno da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je premijer došao s vrlo jakim izaslanstvom", kaže za RTL Direkt Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije.

Svemu tome vjetar u leđa dalo je potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta ovog proljeća, potom i odluka da Hrvatska dogodine bude domaćin summita Kine i 16 zemalja jugoistoka Europe. Na istom summitu u srpnju u Sofiji, premijer je već najavio pregršt potencijalnih projekata.

"Ono što nam treba kao iskorak je područje željezničke infrastrukture i morskih luka, upravo na tom tragu želimo razvijati suradnju s Kinom", kazao je Andrej Plenković.

S vodećom zemljom svijeta po investicijama tek se nedavno zahuktalo partnerstvo - već se, dakle, radi na izgradnji 13 godina odgađanog Pelješkog mosta, zasad najvećeg kineskog projekta u Hrvatskoj. Iduća bi trebala na redu biti Luka Zadar, gdje bi se uskoro također trebali pokrenuti strojevi u 200 milijuna kuna vrijednoj prvoj fazi radova. Želja Vlade je ući u deal s Kinezima i oko izgradnje i obnove željezničkih pruga, u čemu su oni predvodnici u svijetu, a najnoviji veliki projekt u kojem se Kinezi spominju kao graditelji je Nacionalni stadion na još nepoznatoj lokaciji. Za koautora knjige "Kina na Balkanu", profesora Ljubu Jurčića, moglo se i više i ranije.

"Dobro je da smo se sada uključili, ali neće od toga biti puno efekta, ako mi s naše strane nemamo strategiju razvoja Hrvatske, i u okviru te strategije trebamo naći prostora i našeg interesa, u kojem bi očekivali pomoć, investicije ili nešto drugo od Kine", smatra Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

Od Kine se svakako mora očekivati povećanje broja turista, u prvih deset mjeseci ove godine došlo ih je 216 tisuća, što je zanemariv broj zna li se da ih ima milijardu i 400 milijuna. No, ipak dovoljno da Jiang bude jedan od 16 prvih licenciranih kineskih turističkih vodiča po Hrvatskoj.

"Ove godine na Svjetskom prvenstvu je hrvatska reprezentacija tako dobro igrala, sada je popularan Modrić, Mandžukić, Lovren, Rakitić, svi. Svima je jako interesantno doći u Hrvatsku i vidjeti kako je druga na Svjetskom prvenstvu tako lijepa država", kaže Jiang Xiaoliang, turistički vodič.

Tom lijepom državom već su ove godine patrolirali kineski policajci, s otvaranjem ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, i njih i turista moglo bi biti znatno više.

"Ono što je za njih specifično jest da su to turisti koji dolaze u predsezoni i postsezoni, nisu tipični ljetni gosti. Ne zanimaju ih ove ljetne radosti, sunčanje, kupanje i slično, više igraju na kartu kulturnog ili gastroturizma. Dakle, njih bi se neko kvalitetnom ponudom moglo privući u iznimno velikom broju", kaže Malus.

I učenje kineskog posljednjih godina kod nas je sve popularnije. S druge strane, kineski selebritiji biraju Hrvatsku za snimanje spotova. Suradnja, kako se čini, buja na svim poljima. Pitanje je samo koliko ćemo, od svega što Kina nudi, znati iskoristiti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.