Planira se remont i povećanje kapaciteta Ðerdapa 2

Izvor: BKTV News, 08.Dec.2017, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planira se remont i povećanje kapaciteta Ðerdapa 2

Narednih godina remont i za HE Đerdap 2.

Elektroprivreda Srbije planira da u narednih 10 godina remontuje svih 10 agregata na hidroelektrani “Ðerdap 2” i time svakome produži vek trajanja, modernuzuje ga i poveća mu kapacitet, izjavio je danas v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić u Negotinu.

“Svake godine, isključujući i remontujući po jedan agregat, svakom ćemo produžiti vek i povećaćemo mu kapacitet, sa 27 MW po hidroagregatu na 32 MW instalisane snage, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << potrudićemo se da taj plan realizujemo bez dana zakašnjenja i da svih 10 hidroagregata na “Ðerdapu 2” remontujemo i da snagu sa 270 MW povećamo na 320 MW”, rekao je Grčić, nakon obilaska hidroelektrane, koja danas “slavi” 40. rođendan.

Od 1985. godine, kada je počela da radi, HE "Ðerdap 2" proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

Hidroelektrane su važne, ističe Grčić, jer ulaze u čistu energiju, imaju lakše održavanje, nižu cenu koštanja proizvodnje i Srbija “rame uz rame, korak po korak”, sa EU ide u tom pravcu zelene energije, kroz hidropotencijale i vetroparkove.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.