Petrović: Tražićemo još ušteda

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Tražićemo još ušteda

Što fiskalna konsolidacija duže traje, veći je rizik da ne uspe u potpunosti, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

"U budžetu vidimo dobru nameru države da trajno smanji troškove, ali ne i sve mere koje bi to omogućile", rekao je Petrović za današnji "Blic".

Prema njegovom mišljenju, gotovo je sigurno da ćemo i u 2018. morati da nađemo dodatni prostor za uštede, jer se dug do tada neće stabilizovati.

"Opcije su da se ili dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanje rashodi ili povećaju prihodi u 2016. i 2017. za oko jedan odsto BDP-a ili da se to uradi u 2018. Tu postoji opasnost. Program fiskalne konsolidacije preti da predugo traje, a što duže traje, veći su rizici da se ne sprovede u potpunosti. Zato je presudno da se sprovede aranžman s MMF-om koji će trajati bar tri godine", zaključio je Petrović za "Blic".

Petrović je dodao i da plan, koji bi u narednim godinama doprineo ozdravljenju javnih finansija postoji, ali da nas iskustvo iz prethodnih godina tera da budemo skeptični da li će se on u punoj meri i ostvariti.

"Smanjene su plate u javnom sektoru i penzije, a ostalo tek čeka na izvršenje. Tu, pre svega, mislim na sređivanje stanja u javnim preduzećima. Ona su dosad kroz davanje državnih garancija za njihove kredite bila veliki generator rasta javnog duga. Drugi veliki izazov je način na koji država namerava da sprovede smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za po pet odsto u naredne tri godine", rekao je Petrović.

Petrović je kazao i da Fiskalni savet pozdravlja to što vlada budžetom za 2015. nije predvidela nove garancije za pokrivanje gubitaka javnih preduzeća, što znači da se implicitno obavezala da će napraviti zaokret u kratkom roku.

Podsetivši da će MMF pažljivo pratiti šta radi Vlada, Petrović je rekao i da je Fond za razvoj očigledno svestan veličine problema i da neće ulaziti u sporazum ako ne postoje jasni koraci ka stvarnom ozdravljenju javnih preduzeća.

"Do kraja januara ćemo videti da li će Železara imati strateškog partnera,a za "Srbijagas", EPS i druge - dokaz da će se staviti pod neku kontrolu. Ako u februaru ne zaključimo sporazum s Fondom, onda je to indikacija da procesi vezani za javna preduzeća ne mogu da se kontrolišu", rekao je Petrović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović: I 2018. tražićemo dodatni prostor za uštede

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Dec.2014

BEOGRAD - "U budžetu vidimo dobru nameru države da trajno smanji troškove, ali ne i sve mere koje bi to omogućile", rekao je Petrović.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.