Petrović: Krediti za stočare

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Krediti za stočare

Beograd -- Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da su subvencionisani krediti za razvoj stočarstva glavni instrument države za suzbijanje rasta cena hrane.

"Plan je da se napravi ekspanzija jeftinih kredita za stočare, odnosno za proizvodnju goveda i svinja", rekao je Petrović za TV B92.

Petrović je naveo da je prethodnih dana već razgovarao sa predstavnicima klanične i mlekarske industrije i da se sada pregovara sa bankama o kreditiranju.

"Blizu smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovora sa bankama", rekao je ministar, ali nije želeo da navede kada će mere biti objavljene.

Zamoljen da prokomentariše pismo guvernera NBS Dejana Šoškića premijeru Mirku Cvetkoviću u kojem se, uz zahtev za hitne mere države, navodi da je rast inflacije pre svega posledica poskupljenja hrane, Petrović je ocenio da je "poslednjih meseci trend cena dobar".

Ministar je objasnio da je inflacija posledica rasta cena iz druge polovine prošle i prva tri meseca ove godine.

Kako je naveo, NBS će biti uključena u donošenje mera za smanjenje rasta cena hrane.

Petrović je istakao da je država spremna da pomogne proizvođačima hleba, mesa i mleka ukoliko imaju problema u proizvodnji.

Prema njegovim rečima, snabdevanje tržišta mlekom je stabilno, niko od proizvođača ne namerava da poveća cene, a planiraju se povećanje otkupa mleka, uvoz krava i junica.

Ministar poljoprivrede i trgovine kazao je da bi već sutra mogao da počne izvoz mesa, mleka i njihovih prerađevinja iz 12 klanica i mlekara koje su danas dobile dozvolu za plasman u Rusiju, Belorusiju i Kazahstanu.

Petrović je te dozvole ocenio kao veliki iskorak na tržište sa 140 miliona stanovnika i za stvaranje uslova za povećanje domaće proizvodnje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petrović: Ne očekujem poskupljenja

Izvor: B92, 21.Apr.2011, 21:30

Beograd -- Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović kaže da tokom sledećih meseci ne očekuje poskupljenje osnovnih životnih namirnica..."Mislim da iz svih podataka i kontakata koje imam u poslednje dve ili tri nedelje, nemamo najave da će u nedeljama i mesecima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.