Papreno poskupljenje guma do kraja godine u cijelom svijetu

Izvor: Capital.ba, 24.Jul.2021, 12:08

Papreno poskupljenje guma do kraja godine u cijelom svijetu

BERLIN – Još prije nekoliko mjeseci mediji su pisali da svijetu predstoji period u kome će cijene automobilskih guma znatno porasti, kao posljedica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju automobilskih pneumatika. foto: Ilustracija/ Nezavisne novine Tržišni trendovi sada ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati značajna povećanja cijena guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u posljednje vrijeme došlo je do značajnih povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << cijena u cijelom lancu proizvodnje i snabdijevanja. Troškovi proizvodnje prirodne gume u prvoj polovini 2021. bili su u prosjeku za 57 odsto veći od prošlogodišnjih. Rast cijena nafte uticao je i na cijenu sintetičke gume, koja je u prvih šest mjeseci bila 66 odsto iznad prosjeka iz 2020. godine. I cijena električne energije je porasla za 154 odsto, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode. Takođe, za više od 200 odsto porasle su i naknade za prevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu, prenosi Index. Do rasta cijena guma u Evropi ove godine je već došlo, a u cijelom sistemu proizvođač – trgovac malo su smanjene marže i tako je izbjegnut veći rast cijena. Ipak, u drugoj polovini godine se može očekivati da će gume biti mnogo skuplje…Agencije Чланак Papreno poskupljenje guma do kraja godine u cijelom svijetu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRED SVETOM JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE Čeka nas rast cena automobilskih GUMA, i ovo su razlozi

Izvor: Blic, 24.Jul.2021

Još pre nekoliko meseci mediji su pisali da svetu predstoji period u kom će cecne automobilskih guma znatno porasti kao posledica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju automobilskih pneumatika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.