Pandemija i obrazovanje: Učenje na daljinu u Vaspitno-obrazovnom sistemu Kreativno pero

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2021, 09:22

Pandemija i obrazovanje: Učenje na daljinu u Vaspitno-obrazovnom sistemu Kreativno pero

Ovaj plan omogućava da se veoma uspešno sprovode svi modeli realizacije nastave - učenje na daljinu, učenje po kombinovanom modelu, kao i nastava u učionici za učenike mlađih razreda

Nakon izbijanja pandemije i prelaska obrazovnog sistema Republike Srbije na učenje na daljinu, Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero (Predškolska ustanova, Osnovna škola i Gimnazija) iskoristio je svoje višegodišnje iskustvo u realizaciji savremene nastave uz korišćenje različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << platformi i digitalnih alata.

Pošlo se od onoga što je u ovom sistemu godinama građeno, od međusobnog poverenja i partnerskog odnosa sa roditeljima učenika i učenica. Odgovaralo se na pitanja, predloge i dileme roditelja, učenika i učenica a rad sistema je prilagođavan kad god je to bilo potrebno.

Tokom leta 2020. pripremalo se za školsku 2020/21. godinu. U okviru intenzivnih onlajn obuka nastavnog kadra, uz pomoć Google Meet aplikacije, realizovano je stručno usavršavanje nastavnika/ca sa ciljem unapređivanja nastave u učionicama u okviru škole kao i nastave na daljinu (onlajn nastave). Obuke su vodili nastavnici i nastavnice VOS Kreativno pero sa dugogodišnjim iskustvom u radu u virtuelnom prostoru.

Nakon godinu dana od izbijanja pandemije i primene različitih modela realizacije nastave, može se reći da je u VOS Kreativno pero razvijen plan učenja na daljinu koji omogućava učenicima i nastavnicima da, iako nisu fizički prisutni u školi, organizuju nastavu i učenje tako da bude u skladu sa nastavnim planom i programom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kembridž programom.  Učenje je interaktivno, koristi se istraživački pristup, razvija se kritičko mišljenje i podstiče kreativnost. I u ovim okolnostima podstiče se projektno učenje i primenjuje timska nastava i tematski i interdisciplinarni pristup.

.

Koristeći svoje višegodišnje iskustvo u realizaciji nastave uz pomoć različitih digitalnih alata, Kreativno pero u svim uslovima osigurava nastavu visokog kvaliteta i podršku svojim učenicima i učenicama.

VOS Kreativno pero realizuje onlajn nastavu putem Edmodo platforme za učenje, koja pruža brojne mogućnosti, uz dodatno korišćenje određenih digitalnih alata.

Roditelji učenika se, takođe, mogu uključiti na platformu, pratiti rad svog deteta i komunicirati sa nastavnikom, odnosno sa školom.

Časovi se realizuju uživo (live časovi) preko Google Meet-a, softvera za video-konferencije, koji omogućava uključivanje velikog broja učesnika, mogućnost prikazivanja radne površine nastavnika i odgovaranje na učenička pitanja.

Nastavnici koriste Edmodo platformu tako da učenici i učenice mogu da:

Stručni tim u Keativnom peru pažljivo organizuje rad sistema, prati realizaciju aktivnosti na Edmodo platformi i upotrebu drugih digitalnih alata i daje dodatnu podršku, uputstva i sugestije svim zaposlenima.

Digitalni alati koji se koriste omogućavaju kreiranje podsticajne i kreativne nastave i pomažu u formativnom praćenju rada i napredovanja učenika i učenica.

Učenici i učenice kao i njihovi roditelji zadovoljni su ovim pristupom, što potvrđuju i reči Jelene Tomašević, predstavnice Učeničkog parlamenta: Zahvalni/e smo profesorkama i profesorima, kao i upravi naše škole što toliko ulažu u naše obrazovanje i ne dopuštaju da ispustimo ni delić gradiva čak i u ovakvim okolnostima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.