Pahor: Probleme možemo rešiti sami

Izvor: B92, 14.Dec.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Probleme možemo rešiti sami

Ljubljana -- Problemi slovenačkog bankovnog sistema su veoma ozbiljni, ali ih možemo rešiti sami, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor.

Predsednik smatra da je dobro što zemlja neće za sanaciju banaka zavisiti od strane pomoći, ali će teret rešavanja za građane biti težak i država se zbog toga mora odgovorno prihvatiti postavljenih zadataka.

Cilj preduzimanja strateških mera je da se sa uspešnom sanacijom bankovnog sistema ponovo uspostave normalni finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okviri za jačanje domaće privrede.

"Tek s time ćemo dokazati da smo pametno i odgovorno investirali novac poreskih obveznika u ozdravljenje bankovnog sistema i njegovo normalno servisiranje privrede i stanovništva", naglasio je on.

Predsednik još smatra da Slovenija nema dovoljno finansijskih sredstava za bitno ubrzanje i jačanje modernizacije, zašta je potrebno "u skladu sa merilima Evropske komisije privatizovati državne banke i privući strane ulagače, ne samo banke već u oživljavanje privrede uopšte".

Predsednik je istakao važnost usagalašenog delovanja parlamentarnih stranaka, koje "moraju delovati na širokom frontu dogovorenih zadataka", od čega zavisi i delovanje pravne države.

Prema mišljenju Pahora, u sanaciju bankovnog sistema ne idemo samo zbog globalne krize već i zbog sopstvenih grešaka u vremenu tranzicije.

On je naglasio da "poreski obveznici, koji će svojim novcem ozdravili banke sa opravdanjem očekuju da će institucije pravne države nezavisno i dosledno sankcionisati one koji su sa svojim protivpravnim ponašanjem produbili posledice ove teške krize".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Probleme možemo rešiti sami

Izvor: Beta, 14.Dec.2013

LJUBLJANA, 14. decembra 2013. (Beta) - Problemi slovenačkog bankovnog sistema su veoma ozbiljni, ali ih možemo rešiti sami, rekao je u subotu predsednik Slovenije Borut Pahor...Predsednik smatra da je dobro..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.