Region

Subota, 14.12.2013.

12:47

Pahor: Probleme možemo rešiti sami

Problemi slovenačkog bankovnog sistema su veoma ozbiljni, ali ih možemo rešiti sami, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor.

Izvor: Beta

Default images

Predsednik smatra da je dobro što zemlja neće za sanaciju banaka zavisiti od strane pomoći, ali će teret rešavanja za građane biti težak i država se zbog toga mora odgovorno prihvatiti postavljenih zadataka.

Cilj preduzimanja strateških mera je da se sa uspešnom sanacijom bankovnog sistema ponovo uspostave normalni finansijski okviri za jačanje domaće privrede.

"Tek s time ćemo dokazati da smo pametno i odgovorno investirali novac poreskih obveznika u ozdravljenje bankovnog sistema i njegovo normalno servisiranje privrede i stanovništva", naglasio je on.

Predsednik još smatra da Slovenija nema dovoljno finansijskih sredstava za bitno ubrzanje i jačanje modernizacije, zašta je potrebno "u skladu sa merilima Evropske komisije privatizovati državne banke i privući strane ulagače, ne samo banke već u oživljavanje privrede uopšte".

Predsednik je istakao važnost usagalašenog delovanja parlamentarnih stranaka, koje "moraju delovati na širokom frontu dogovorenih zadataka", od čega zavisi i delovanje pravne države.

Prema mišljenju Pahora, u sanaciju bankovnog sistema ne idemo samo zbog globalne krize već i zbog sopstvenih grešaka u vremenu tranzicije.

On je naglasio da "poreski obveznici, koji će svojim novcem ozdravili banke sa opravdanjem očekuju da će institucije pravne države nezavisno i dosledno sankcionisati one koji su sa svojim protivpravnim ponašanjem produbili posledice ove teške krize".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: