Padavine najviše odgovaraju kukuruzu, niske temperature štete voću

Izvor: RTS, 13.Jun.2020, 06:01

Padavine najviše odgovaraju kukuruzu, niske temperature štete voću

U poslednjih nekoliko sedmica, kiša je padala gotovo svakog dana. Padavine pogoduju ratarskim usevima, ali i razvoju bolesti. Zbog nestabilnog vremena, stručnjaci kažu da je neophodno da se zaštiti voće, posebno u predelima gde je bilo grada.
Sunce i toplota, nedostaju svim usevima. Iako u zemljištu ima dovoljno vlage za nalivanje zrna, mačvanski poljoprivrednici ne očekuju prevelike prinose pšenice i ječma.


"Zrno je puno, sad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo da sazri, a da se malo smanji vlaga, da dobije toplih dana i sunca. Jesen je bila sušna, proleće je bilo sušno, sad ovih dana je palo kiše više i nego što treba", kaže Miloje Mijalović, poljoprivrednik iz Štitara.
Česte padavine prekinule su gotovo sve radove u polju. Brojni poljoprivrednici nisu mogli da uđu u njive i zaštite žita od bolesti. Od početka meseca, u šabačkom kraju je palo oko sedamdeset litara kiše po metru kvadratnom.
Padavine najviše odgovaraju kukuruzu, koji je u intenzivnom rastu. 
"Kukuruz se nalazi u fazi od dvanaestog do četrnaestog lista, gde je puna agrotehnika, usvaja azot intenzivno, formira prinos. Parcele gde nije bila primenjena puna agrotehnika, to se vidi, on je u manjoj fazi porasta. Međutim, možemo biti zadovoljni, kakvo je vreme bilo i koliko su nedostajale padavine", navodi Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac.  
Grad, kiša i neoubičajeno niske temperature za ovo doba godine smanjiće rod pojedinog voća, tvrde stručnjaci.
"Zbog toga kod šljive recimo, u ovom momentu imamo, bar prema sadašnjim procenama, nešto manji rod u odnosu na prethodnu rodnu godinu upravo kao posledica nestabilnih temperatura u vreme cvetanja i oplođenja", kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.
Vlage u zemljištu u nekim malinjacima ima i previše. Berba zrelih plodova u Zapadnoj Srbiji će kasniti desetak dana. 
"Ako se ovako nastavi sa ovim padavinama, i u intrvalima da kažem, velika temperature, to će sada malo da pospeši sazrevanje. Prethodnih dana, kada su one prve kiše padale, bilo je jako hladno i to je bukvalno zaustavilo malinjake", kaže Tomislav Pavlović, malinar iz Kosjerića.
Savet ratarima je da obilaze parcele, a voćarima da zasade redovno štite od bolesti i štetočina. Ukoliko vreme dozvoli, žetva ječma u Mačvi će početi za sedam dana, a pšenice krajem meseca. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.