PRODUŽENI VIKEND ZAUVEK! USKORO ĆE RADNA NEDELJA IMATI SAMO ČETIRI DANA! Nove promene donose revoluciju u radu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRODUŽENI VIKEND ZAUVEK! USKORO ĆE RADNA NEDELJA IMATI SAMO ČETIRI DANA! Nove promene donose revoluciju u radu!

Poslodavci moraju da budu spremni na ustupke za svoje radnike, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev aludirajući da će u budućnosti biti usvojena četvorodnevna radna nedelja kako bi se pomoglo radnicima da prevaziđu sindrom izgaranja i hronični umor.

Nove tehnologije čine da poslovi budu manje intezivni, tržište rada globalnije. Poslodavci koji imaju koristi od toga trebalo bi da budu spremni na ustupke svojim radnicima - rekao je on.

- Sasvim je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da budućnost izgleda taako da postoji radna nedelja od četiri dana i da bude ugovor o radu - rekao je Medvedev.

Tvrdi da ista plata za manje radnih sati ne može biti gubitak za poslodavce i nacionalne ekonomije. Prema rečima Medvedeva, zemlje bi trebalo da se pripreme za velike promene. Upozorava i da je u interesu korporacija i vlada da ublaže uticaj takvih promena na radnu snagu,  da se ne bi suočile sa masovnim nezadovoljstvom i mogućim neredima.

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala je sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti. Prema izveštaju objavljenom 2018. godine, produktivnost ruske radne snage je među najnižim u poređenju sa najvećim svetskim ekonomijama, uprkos tome što veliki broj sati provode na poslu.

On je rekao da konstantno traganje za uspehom radnika dovodi do hroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

On je naveo nedavni primer novozelandske kompanije koja je uvela četvorodnevnu radnu nedelju sa trodnevnim vikendom. Kao rezultat toga, rekao je on, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20 odsto, a nivo stresa kod zaposlenih značajno je smanjen.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.