POSLEDNJI SIGNAL ZA OTREŽNJENJE: Crna Gora nema ove TRI ključne stvari za održivost posle krize!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2020, 17:07

POSLEDNJI SIGNAL ZA OTREŽNJENJE: Crna Gora nema ove TRI ključne stvari za održivost posle krize!

Javni dug se opasno približava visini od 80 odsto BDP-a.

Vest koju je 23. marta nakon telekonferencije ministara G20 i guvernera centralnih banaka 20 najvećih ekonomija svijeta, saopštila direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva da su investitori od početka širenja korona virusa povukli 83 milijarde američkih dolara sa zemalja tržišta u razvoju, morala bi biti poslednji signal za otrežnjenje zemljama poput Crne Gore koje su svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razvoj bazirale na privlačenju stranih direktnih investicija

To ne samo da je, kako prenose svjetski mediji, najveći zabilježeni odliv kapitala ikad, već i jasni indikator da je pandemija Kovida brutalno razrušila i poslednje ostatke neoliberalnog ekonomskog modela zasnovanog prije svega na dolasku stranih investitora, uvozu, niskim porezima i otvorenom tržištu.

Iole ozbiljne zemlje su odavno shvatile da je jedina prava formula ekonomskog razvoja bazirana sa unutrašnjoj akumulaciji i simbiozi domaćih banaka i privrede. Tri ključne stvari za samoodrživost ovakvih zemalja jesu proizvodnjaizvoz nacionalna država. Globalizacija i međunarodna solidarnost su se pokazale kao mrtvo slovo na papiru. Kada dođe stani, pani, sigurno je jedino ono što ste kadri sami da stvorite i proizvedete.

Danas i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva otvoreno kaže kako su zbog masovnog povlačenja kapitala "napredne ekonomije uglavnom u boljoj poziciji", kao i da je posebno zabrinuta zbog zemalja u razvoju i onih država sa "niskim prihodima" koje će se suočiti sa značajnim izazovima. To znači da za svakih 100 evra uvoza Crna Gora izveze samo 15, dok se ovaj podatak na makroekonomskom planu poslednjih godina oslikavao tako da je Crnoj Gori hronično falilo između 300 i 500 miliona dolara za puko preživljavanje, dok se javni dug opasno približava visini od 80 odsto BDP-a.

Poslednji je čas da Crna Gora realno sagleda situaciju i otvori ozbiljnu debatu o daljim koracima u razvoju privrede.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.