Ozbiljne nabavke: Kupuju 60 helikoptera činuk za osam milijardi evra

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 17:39

Ozbiljne nabavke: Kupuju 60 helikoptera "činuk" za osam milijardi evra

Nemačka će kupiti 60 helikoptera "činuk" od Boinga u paketu koji će koštati do osam milijardi evra.

U taj paket spada i neophodna infrastruktura za letelicu, izjavila su danas Rojtersu dva člana parlamentarnog odbora za budžet.

Oni su naveli da je komisija donela odluku da se pomenuta transakcija odobri i uključuje nabavku teških helikoptera CH-47 za 6,27 milijardi evra; 700 miliona evra za servis; 240 miliona evra za nacionalne ugovore i 750 miliona evra za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << infrastrukturu, preneo je Rojters.

Nemačka je saopštila da planira kupovinu 60 teških helikoptera "činuk" od Boinga prošle godine kako bi zamenila svoju zastarelu flotu sačinjenu od helikoptera marke "sikorski" CH-53.

Navodi se da je prvobitno u budžetu bilo predviđeno šest milijardi evra.

Nemački kancelar Olaf Šolc promenio je odbrambenu politiku u februaru 2022. nakon početka rata u Ukrajini, kada je naglo povećao izdatke za odbranu, izdvojivši 100 milijardi evra za nemačke oružane snage Bundesver.

Kako je rečeno, nabavkom 60 teških transportnih helikoptera za 7,2 milijarde evra, biće urađeno jedno od najvažnijih popunjavanja specijalnog fonda Bundesvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.