Ovo su tri osnovne mere koje Vlada priprema za pomoć privredi zbog vanredne situacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su tri osnovne mere koje Vlada priprema za pomoć privredi zbog vanredne situacije

"Konstantno se radi, mnogo je predloga".

Država sprema tri nivoa mera za pomoć privredi usled korona virusa. Pre svega pomoć će se fokusirati kao tri seta:

- Poresko rasterećenje (razne poreske olakšice, odlaganje, pomeranje ili otpis)

- Rasterećenje zarada (pokrivanje dela zarada, na primer ili eventualna nadoknada plata u najugroženijim delatnostima)

- Stvaranje uslova za likvidnost, odnosno upumpavanja kapitala u biznis.

- Nećemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ulaziti previše u javne diskusije kada je reč o tome. Ali konstanto se radi, mnogo je predloga, i mi iz Privredne Komore upozoravamo da mere budu donete što pre i da oni budu što ozbiljnije. Siguran sam, ako zakasnimo posledice će biti loše - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda u PKS.

Vesović je istakao da je ova kriza nešto što je potpuno promenilo pravila igre u rešavanju krize i da je fokus države do sada bio na očuvanju zdravstvenog i socijalnog sistema.

On je, učestvujući u online konferenciji "Biznis u izazovnim vremenima", ukazao i da oko 67.000 građana već sada radi od kuće.

Podsetimo, i predsednik Aleksandar Vučić je rekao da država "priprema veliki i ozbiljan paket mera za privrednike".

- Država će obezbediti značajnu pomoć privrednicima i uložiti više milijardi evra u privatni sektor. Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to sto još možemo i šta možemo da očekujemo od vas - rekao je Vučić .

Rekao je i da velike i uspešne firme osećaju zbog ove situacije probleme i da zato država i za njih priprema veliki i ozbiljan paket mera.

Predsednik je otkrio i da će sa privrednicima razgovarati i o korporativnim obveznicima i drugim načinima kako bi država mogla da im pomogne.

I druge zemlje užurbano donose mere za spas privrede od korona virusa. Cela hrvatska Vlada donela je odluku da se odrekne plata zbog krize. Odlaže se i porez, a država plaća minimalac.

I ruski predsednik Vladimir Putin doneo je mere za spas privrede od korone. Neke od njih su neradni dani, pomoć preduzećima, masovne isplate.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.